Home Lifestyle Hoe creëer je thuis een gezonde en verantwoorde werkplek?

Hoe creëer je thuis een gezonde en verantwoorde werkplek?

621
DELEN
Gezonde en verantwoorde werkplek thuis creeren

Wanneer je ergens op kantoor voor een baas werkt, is deze verantwoordelijk voor het creëren van een ergonomisch verantwoorde werkplek voor jou. Werk je thuis, dan draag je hier zelf verantwoordelijkheid voor. Het is makkelijk om dat licht te nemen, maar je bent zelf degene die er onder lijdt als je zonder de nodige maatregelen door blijft werken. Hoe creëer je thuis een gezonde en verantwoorde werkplek?

Verstelbare bureaustoel en bureau

De ergonomisch verantwoorde werkplek is niet bedacht om het ingewikkeld te maken voor jou, maar om ervoor te zorgen dat jouw lichaam zoveel mogelijk ontzien wordt tijdens je werkdag. Wat je daarvoor nodig hebt is een ergonomische bureaustoel en bureau. Natuurlijk is het handig om te weten wat een bureaustoel ergonomisch maakt voordat je hem aanschaft: het feit dat hij in hoogte verstelbaar is, zodat jij rechtop kunt zitten met je knieën op een hoek van ongeveer 90 graden, en armsteunen heeft die ook in hoogte verstelbaar zijn. Om die werkhouding te bereiken is ook een bureau nodig dat in hoogte verstelbaar is, zodat je op de voor jou lichaamslengte geschikte hoogte kunt werken. Kies als mogelijk voor een bureau dat zodanig in hoogte verstelbaar is dat je er afwisselend zittend en staand aan kan werken. Dat is het beste voor je lichaam.

Beeldscherm op de juiste plek

Ook het beeldscherm van je computer moet op een bepaalde manier gepositioneerd zijn voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Idealiter bevind de bovenrand van je beeldscherm zich op ooghoogte. Het scherm moet 50 tot 70 centimeter van je gezicht af staan. Dit is de beste positie om zowel je ogen als je nek te ontzien. Maar: hoe groter het beeldscherm, hoe verder je er vanaf moet zitten. Afhankelijk van de lettergrootte zijn eventuele verdere aanpassingen nodig zijn. Om te voorkomen dat jouw ogen zich telkens opnieuw een andere afstand moeten instellen, moet je ernaar streven om je toetsenbord en beeldscherm op ongeveer gelijke kijkafstand te plaatsen.

Juiste verlichting

Op een ergonomisch verantwoorde werkplek moet ook de verlichting in orde zijn. De juiste verlichting biedt voldoende licht om je werk te doen zonder dat je je ogen daar extra voor hoeft in te laten spannen. Vermijd felheid op je scherm zodat je het scherm makkelijk kunt aflezen. Ideaal is een waarde van tussen de 500 en 1.000 lux aan licht. Daarbuiten kun je last krijgen van vermoeide ogen, hoofdpijn, wazig zicht en geïrriteerde, droge ogen.

Thuis gezonde en verantwoordelijke werkplek

Een prettige, productieve temperatuur

Uit onderzoek blijkt dat mensen het meest productief zijn bij een temperatuur van ongeveer 20°C op de werkplek. Sommigen zijn echter gewend aan hogere temperaturen en vinden 20°C te koud. Maar is de temperatuur een aantal graden hoger dan dit, dan gaat dat doorgaans ten koste van de productiviteit. We raden een temperatuur aan die nét niet behaaglijk is, zodat je wat harder moet werken om het warm te krijgen!

Zorg voor frisse lucht

Vooral wanneer je in een kleine ruimte kantoor houdt waar je computer volop staat te draaien, kan de luchtkwaliteit laag zijn. Dit kan zorgen voor zaken als hoofdpijn, verkoudheid, vermoeidheid en duizeligheid. Allemaal zaken die contraproductief werken. Het beste is een luchtvochtigheid van tussen de 30 en 60 procent. Hiervoor kun je een luchtbevochtiger inzetten of een bakje met water op de verwarming zetten als deze aan staat. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie. Zet een ventilator in of zet een raam open.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here