Home HR Hoe cortisol de werkdag kan verpesten

Hoe cortisol de werkdag kan verpesten

1584
DELEN

Cortisol is een hormoon dat in bepaalde situaties in die mate wordt vrijgegeven in het lichaam dat je het effect duidelijk merkt. Over het algemeen word je hier niet vrolijk van. Het is zelfs zo dat een ‘scheutje’ cortisol ervoor kan zorgen dat je hele werkdag verpest wordt. Dit moet je natuurlijk zo veel mogelijk zien te voorkomen.

Ook wel het stresshormoon

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Dit geeft je al een beetje een indruk van wat het hormoon kan doen. Wanneer je in een situatie terecht komt die je als zeer negatief ervaart, zoals een woordenwisseling met een collega of een meningsverschil met je werkgever, dan wordt er cortisol aangemaakt. Je merkt hier direct de effecten van. Het is namelijk zo dat er in je lichaam verdedigings- en conflictmechanismen worden geactiveerd. Daarnaast neemt je vermogen tot helder denken af en heb je ook minder controle over je emoties.

Uitsluitend bij negatieve interacties

Cortisol komt uitsluitend vrij wanneer je te maken krijgt met een interactie die jij als negatief ervaart. Ervaar je een interactie als positief, dan wordt er namelijk een ander hormoon vrijgegeven. Dit hormoon is oxytocine. Ook hiervan kun je de effecten merken. Je voelt je namelijk lekkerder in je vel, je voelt je gestimuleerd om met anderen samen te gaan werken, je vertrouwen in anderen groeit, je wilt graag communiceren met anderen en je prestaties worden beter. Je kunt dus beter een scheutje oxytocine krijgen dan een scheutje cortisol.

Van cortisol heb je langer last

Je zult zelf misschien ook wel eens ervaren dat je veel langer terugdenkt aan negatieve ervaringen dan aan positieve ervaringen. Negatieve herinneringen hebben een veel groter effect op je dan positieve herinneringen. Uiteindelijk lijkt negatief altijd veel meer aanwezig te zijn dan positief. Dit werkt ook zo in het geval van cortisol en oxytocine. Het is namelijk zo dat de effecten van cortisol veel langer aanhouden dan de effecten van oxytocine.

Als je een scheutje cortisol hebt gehad door een vervelende interactie, dan heb je in de regel meerdere interacties nodig die je als positief ervaart om de cortisol helemaal weg te kunnen werken. Soms betekent dit dat je de effecten van één negatieve interactie pas uit kunt poetsen als je tien positieve interacties hebt doorgemaakt. Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk positiviteit op te zoeken op het werk als je te maken hebt gehad met een vervelende situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here