Home Blogs Hoe je als ondernemer het beste kunt beleggen

Hoe je als ondernemer het beste kunt beleggen

1449
DELEN
Ondernemer beleggen

Een bedrijf leiden is altijd een uitdaging. Je moet genoeg kapitaal hebben voor de dagelijkse werkzaamheden, maar ook om op lange termijn je bedrijf te laten groeien. Om ervoor te zorgen dat je op termijn een financieel gezond bedrijf hebt, kan je overwegen te investeren. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen met het maken van de juiste keuzes.

Maak een plan

Het is belangrijk om goed voor ogen te houden wat het doel is van je investeringen. Wil je slechts compenseren voor inflatie, voldoende kapitaal hebben om over twee jaar je onderneming uit te breiden, of wil je investeren op een langere termijn?

Hoe dan ook mag je niet uit het oog verliezen wat uiteindelijk het belangrijkst is: het bedrijf, en niet het rendement dat een investering je op kan leveren. Bij het opstellen van een plan kan je dan ook het best uitgaan van een investering die overeen komt met de financiering van het bedrijf en hoeveel schuld je bedrijf heeft. Hoe gezonder je bedrijf is, hoe meer risico je kan nemen met de investeringen. Hoewel meer risico misschien kan leiden tot een beter rendement, kan dit ook resulteren in niet alleen een verlies op je investering, maar ook op je bedrijf, waar het bedrijf zich misschien maar moeilijk van kan herstellen. Onthoud dus dat de prioriteit je onderneming is, en niet de investering.

Vermijd risico’s

Om je onderneming niet te schaden, kan je het best risicovolle investeringen vermijden. Dit heeft als gevolg dat je individuele aandelen maar beter links kunt laten liggen. Deze zijn niet alleen risicovoller, maar je bent ook meer tijd en aandacht kwijt aan het constant in de gaten houden van de koersen. Bij stabielere en veiligere investeringen kan je denken aan ETF’s (Exchange-Traded Funds) die een gehele index volgen, of obligaties, schuldbewijzen uitgegeven door bedrijven of overheden. Een andere manier om het risico laag te houden, is door het risico te diversifiëren. Door te investeren in verschillende fondsen kan je het verlies beperken wanneer een fonds in waarde daalt.

Als je helemaal weinig tijd kwijt wil zijn aan het in de gaten houden van je investeringen, kan je overwegen om te investeren via een fondsbeheerder. Dit zijn professionals die het geld voor je investeren volgens je wensen, waardoor je je aandacht bij je bedrijf kan houden.

Wees op de hoogte van kosten en belastingen

Je zult geconfronteerd worden met beleggingskosten, ongeacht de wijze waarop je besluit te investeren. Elke investeerder moet de afweging maken of het rendement het waard is om beleggingskosten te maken en extra risico te nemen met de belegging en je onderneming. Er zijn vele banken, online brokers en fondsbeheerders die elk verschillende kosten in rekening brengen. Het loont dus zeker om ruim de tijd te nemen om onderzoek te doen naar waar de laagste kosten worden gerekend.

Reken ook uit of het überhaupt financieel verstandig is om te beleggen als onderneming. Het kan fiscaal aantrekkelijker zijn om het geld uit te laten keren en het privé te beleggen. Dit heeft echter weer als nadeel dat het vermogen je onderneming direct verlaat en je dit dus ook niet kunt gebruiken in tijden waarop het minder goed gaat met het bedrijf.

Hoewel investeren erg aantrekkelijk is en op langere termijn je onderneming kan helpen groeien, zijn er veel factoren waaraan gedacht moet worden. Aangezien de belegging ook de onderneming beïnvloedt, is het belangrijk ruim de tijd te nemen en onderzoek te doen naar welke beleggingsvorm het beste bij je onderneming en doelen past.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here