Home Tech Hier moet je op letten als je wilt investeren in een robotarm

Hier moet je op letten als je wilt investeren in een robotarm

602
DELEN
Hier moet je op letten als je wilt investeren in een robotarm

Wat is een robot voor de industrie nou eigenlijk precies? Als we het theoretisch analyseren kunnen we stellen dat een robotarm in twee categorieën onderverdeeld worden. Te weten grijpmachines en handlingmachines. Ze worden ingezet om te organiseren, te onderhouden, te veranderen of te assembleren. Industriële grijprobots en handlingrobots zijn vaak onderdeel van een machinaal productieproces waarbij ze een bepaalde werkzaamheid steeds op dezelfde manier uitvoeren. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen industriële robots en zogenaamde telerobots. Industriële robots zijn universeler omdat hun beweging aangestuurd worden door geprogrammeerde software. Telerobots zijn mechanisch. Geprogrammeerde robots in een fabriek zijn in staat om slagen, hoeken en frequenties van bewegingen aan te passen zonder dat er mechanisch iets aangepast moet worden. Daarbij hebben ze sensoren die hun bewegingen controleert en de robot(arm) bediend.

Tot slot zijn er ook nog cobots. Cobot is een afkorting van collaboratieve robot. Dit zijn industriële robots die echt samenwerken met mensen op de werkvloer. Terwijl een robot volledig autonoom werkt en er geen mens bij aan te pas komt, is een cobot meer een geavanceerd gereedschap dat in dienst van de productiemedewerkers staat om hem te helpen bij zwaar werk, smerig werk, gevaarlijk werk of precisiewerk. Een cobot zal direct uitslaan als een sensor merkt hij in aanraking komt met iemand. Dit om de veiligheid te garanderen. Een industriële robot moet worden afgeschermd door hekken en scanners die de omgeving in de gaten houden om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Een robotarm heeft dan ook meer ruimte nodig om te kunnen functioneren. Daarbij kan een robotarm in vergelijking met een cobot wel veel sneller werken en hogere payloads (gewicht) dragen. Maar waar moet je op letten als je overweegt om te investeren in een robotarm?

Soorten robotarmen

Waarom een robotarm?

We hebben al vastgesteld dat een robotarm een paar significante voordelen toevoegt aan elk productieproces. Doordat ze worden afgeschermd mogen ze wettelijk een veel hogere snelheid hanteren dan een cobot. Verder kan een robot nu eenmaal dingen die wij mensen niet kunnen. Denk hierbij aan keer op keer secuur lassen, in een gevaarlijke omgeving werken of hele zware producten oppakken en verplaatsen. Een robotarm kan namelijk honderden kilo’s tillen. 

Wat zijn de voordelen van een robotarm?

Een robotarm doet waarvoor hij geprogrammeerd is. Als het moet 24 uur per dag. Door een industriële robot in te zetten verhoog je niet alleen de productiviteit, maar worden tegelijkertijd de kosten verlaagd en gaan de inkomsten omhoog. Daarnaast beschermen ze mensen op de werkvloer tegen ongelukken en andere gevaren. Het nadeel is de relatief hoge investering die nodig is om een robot aan te schaffen.

Wat doet een robot?

Een industriële robot is per definitie universeel en kan dus aan verschillende machines gekoppeld worden. Ze werken snel en precies, hebben een grotere reikwijdte waarin ze kunnen werken en meer vrijheid dan andere machines. Robots worden over het algemeen gebruikt voor werkzaamheden waar complexe bewegingen vereist worden voor het beste resultaat. Denk hierbij aan lassen, coaten, assembleren, laden en lossen. De zogenaamde zwenkarmrobot wordt vooral ingezet in de wat kleinere ruimten voor de snelle montage van producten die in serie gemaakt worden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here