Home Blogs Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder

Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder

1300
DELEN
Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder

Als je een openstaande rekening niet betaalt dan krijg je meestal eerst een herinnering en vervolgens een aanmaning. Als je dan nog niet betaalt wordt in veel gevallen een incassobureau of deurwaarder ingeschakeld om je ertoe te bewegen of te dwingen om alsnog aan je betalingsverplichting te voldoen. Er is een belangrijk verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau. Een deurwaarder heeft meer mogelijkheden tot invordering dan een incassobureau.

Wat mag de deurwaarder bij invordering?

Een deurwaarder  is bij wet gerechtigd om een openstaande vordering te incasseren. Dat wil zeggen dat als je niet betaalt, de deurwaarder beslag mag leggen op je inkomsten of roerende en onroerende goederen. Als je in loondienst bent kan de deurwaarder beslag leggen op je loon via de werkgever. Die is verplicht om de inhouding door te betalen. Een incassobureau heeft deze bevoegdheid niet. Zij kunnen je alleen in der minne, dus met jouw medewerking, ertoe proberen te bewegen om een openstaande vordering te betalen. Als je hier vrijwillig aan meewerkt dan is er niets aan de hand. Een incassobureau mag echter niet dreigen met beslaglegging op je inkomen of op je auto of je huis.

Wat moet ik doen als een incassobureau te ver gaat?

Als een incassobureau dreigt om beslag te leggen, wat dus wettelijk niet mag, dan kun je hier een klacht over indienen. Ook als je onterecht wordt aangemaand, bijvoorbeeld omdat je een vordering allang betaald hebt of omdat het een vordering betreft waar je niet verantwoordelijk voor bent kun je hierover klagen. Vorderingen staan vaak op een adres en niet op naam. Dus als je verhuist naar een adres waar een wanbetaler woonde dan loop je het risico dat je incassobureaus aan de deur krijgt. Blijf rustig en wijs ze erop dat jij niet degene bent op wie ze een vordering hebben en dat je er ook verder niets mee te maken wilt hebben. Het is dan aan het incassobureau om uit te zoeken op welk adres de schuldenaar nu woonachtig is. Dit is niet jouw verantwoordelijkheid.

Hoe voorkom je schulden?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Sluit geen leningen af en doe geen aankopen waar je geen geld voor hebt. Een lening moet je ook weer terugbetalen en als je iets koopt moet het betaald worden. Als je verantwoord met je geld wilt omgaan kun je voor advies terecht bij het Nibud. Zij kunnen je adviseren over verantwoord met geld omgaan en het opbouwen van een spaarpotje voor onverwachte uitgaven. Zo is de kans een stuk kleiner dat je in de financiële problemen komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here