Veel ondernemingen die producten aanbieden, zitten met het zogenaamde verpakkingsdilemma in hun maag. Wat hiermee bedoeld wordt? Enerzijds hebben verpakkingen bij producten een nuttige functie. Denk aan het aanduiden van het type producten of model, en ten behoeve van de marketing om het product aantrekkelijk te presenteren en de merkidentiteit uit te dragen. Soms is een verpakking zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld om ingrediënten of veiligheidsvoorschriften op te vermelden. Maar anderzijds is het natuurlijk ook nodig om te verduurzamen, en minder grondstoffen te verbruiken. Hoe je het beste om kunt gaan met verpakkingen? Hieronder lees je er alles over.
Als je het doet, doe het dan goed
Je wil natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal gebruiken. Maar zomaar verpakkingsmateriaal gaan schrappen is ook niet altijd verstandig. Is een verpakking echt noodzakelijk? Houd dan het credo ‘als je het doet, doe het dan goed’ in je achterhoofd. Verpak je immers producten niet goed (helemaal bij breekbare artikelen), dan is schade tijdens transport zeer groot. Klanten zullen hierdoor meer producten retourneren, wat natuurlijk nog minder wenselijk is.
Wil je bijvoorbeeld voedingsmiddelen, elektronische onderdelen of producten met een verpakking op maat luchtdicht afsluiten? Of eventueel gevuld met extra opvulmaterialen extra goed te beschermen tijdens het vervoer? Gebruik dan een sealapparaat, ook wel sealer of sealmachine genoemd. Wil je deuken of scheuren in dozen (met mogelijk beschadigde producten als gevolg) voorkomen tijdens gebruik van omsnoeringsbanden bij intern transport? Gebruik dan beschermhoeken.
Let op de duurzaamheid van verpakkingen
Verder is het ook goed om te kijken naar de duurzaamheid van de diverse verpakkingsopties. Zo is een verpakking van papier of karton bijvoorbeeld duurzamer dan plastic, en recyclen mensen dit ook in bijna negen van de tien keer. Denk ook aan gerecycled papier of karton, en een dusdanig ontwerp van een hersluitbare verpakking dat hergebruik door ontvangers stimuleert. Vergeet verder ook het opvulmateriaal niet. Naast plastic kun je bijvoorbeeld als alternatief ook kiezen voor materiaal dat plantaardig of biologisch afbreekbaar is, of afvalpapier of -karton.
Voorkom dubbele en te grote verpakkingen
Tot slot is het ook goed om dubbele en te grote verpakkingen zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Niet alleen omdat dit natuurlijk veel beter is voor natuur en milieu, maar ook omdat dit dé grootste ergernissen van ontvangers van pakketten zijn. Maak dus gebruik van verschillende maten verpakkingen (een passendere verpakking voorkomt ook nog eens dat je onnodig hoge verzendkosten betaalt) en denk er over na of er nog wel nóg een doos om die fabrieksverpakking heen moet.
Het verpakkingsdilemma is niet gemakkelijk op te lossen. Daarom is het belangrijk in ieder geval maar zolang te kiezen voor verpakkingen die de minste impact op mens en milieu hebben!