Home Lifestyle Het sanitair op de werkplek: gedeelde verantwoordelijkheid?

Het sanitair op de werkplek: gedeelde verantwoordelijkheid?

629
DELEN
Het sanitair op de werkplek gedeelde verantwoordelijkheid

Op de meeste werkplekken wordt meerdere keren per week, en soms zelfs meerdere keren per dag, schoongemaakt door professionals. Wel zo prettig, dan kunnen de medewerkers zich op hun eigen taken concentreren. Betekent dat ook dat zij de boel lekker de boel moeten laten, of mag je ook wat eigen initiatief van hen verwachten?

Dat doet de schoonmaker wel

Als er thuis iets vies wordt, dan is het de normaalste zaak van de wereld om het even schoon te maken. Je hebt tenslotte geen zin om in de troep of viezigheid te zetten. Zelfs in huishoudens waar iedere week een schoonmaker over de vloer komt, zal het maar weinig gebeuren dat er tussentijds niet zo hier en daar een doekje overheen wordt gehaald. Dat het toilet niet even tussentijds wordt schoongemaakt, liefst dagelijks, en overduidelijk zichtbaar stof even wordt weggehaald. Zo normaal als wat, want de troep, stof en viezigheid een hele week ‘opsparen’ tot de schoonmaker komt is niet zo netjes; zowel niet voor de schoonmaker in kwestie, als voor de bewoners van een huis.

Op de werkplek lijkt deze mentaliteit er wat minder te zijn. Dat kan op verschillende manieren worden verklaard. Mensen zijn op hun werk met een duidelijke taak, en deze voeren zij uit. Schoonmaken valt hier doorgaans niet onder, dat doet iemand anders, en dit doen zij dan ook niet. Daarnaast is een werkplek niet van henzelf. Waar een koffiekring op je eigen salontafel je irriteert, en ervoor zorgt dat je hem snel weg wil halen voordat deze nooit meer weggaat, is dat op kantoor minder het geval. Het is niet je eigen tafel… Natuurlijk denkt lang niet iedere medewerker op deze manier, betrokken mensen zullen sneller even een doekje pakken, maar het speelt zeker een rol.

Wat verwacht je op het toilet?

Toilet op werkplek

Dat niet iedereen zich even verantwoordelijk voelt, zie je soms ook terug op het toilet. Ook hiervoor geldt dat de schoonmaker deze reinigt, maar zo nu en dan een tussentijdse opfrisbeurt kan geen kwaad.

In de meeste bedrijven geldt de ongeschreven regel dat wie het toilet gebruikt er ook voor moet zorgen dat het netjes genoeg is voor de volgende persoon. Als werkgever kun je dit stimuleren door te zorgen voor goede toiletborstels en kant en klare vochtige doekjes, die even over de bril kunnen worden gehaald om de boel schoon en fris achter te laten. Ook luchtverfrissers, al dan niet automatisch, kunnen zeker geen kwaad om de boel niet alleen schoon te houden, maar ook fris te laten ruiken. Men zal bij een schone, frisse toiletruimte zelf ook eerder geneigd zijn deze netjes achter te laten, dan wanneer deze al vies en stinkend was bij het binnentreden ervan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here