Is het wel nodig om iedere dag op kantoor te zitten? Kan het ook thuis of ergens anders? Het Nieuwe Werken betekent thuiswerken (of elders) en flexibele werktijden. Men mag zelf bepalen hoelaat ze beginnen en wanneer ze stoppen. Als de targets maar behaald worden. Het wordt steeds vaker gedaan, maar wat zijn de voor- en nadelen ervan? We bespreken ze hieronder voor zowel werknemer als werkgever.
Betere werk-privé balans
Om te beginnen een voordeel voor de werknemer. De werk-privé balans wordt beter. Omdat werknemers thuis kunnen werken en flexibele werktijden hebben kunnen zij zorgtaken beter uitvoeren. Ze kunnen bijvoorbeeld kinderen ’s ochtends naar school brengen en ’s middags wat huishoudelijke taken uitvoeren, waar ze anders geen tijd voor hebben. Uiteindelijk zullen werknemers beter in hun vel zitten omdat ze niet het idee hebben tijd tekort te komen voor huishoudelijke- en zorgtaken. Wel is het belangrijk om een gezonde mobiele werkplek te hebben die ook ergonomisch verantwoord is.
Betere concentratie en productiviteit
Werknemers hebben met Het Nieuwe Werken minder of geen reistijd, waardoor zij eerder kunnen beginnen en dus geen onnodige tijd verspillen. Wanneer zij thuiswerken is er minder afleiding van de omgeving zoals collega’s dus werknemers kunnen zich waarschijnlijk beter concentreren. Een betere concentratie zorgt voor een betere productiviteit. Bovendien worden er minder reiskosten gemaakt door de werknemer omdat ze vaker thuiswerken en dus minder op kantoor aanwezig zijn.
Behoud personeel en lager ziekteverzuim
Het voordeel voor werkgevers is dat de tevredenheid bij werknemers groter wordt. Men voelt zich beter door alle positieve effecten die Het Nieuwe Werken met zich meebrengt. Hierdoor zullen werknemers minder snel geneigd zijn te wisselen van baan, omdat ze enerzijds blij zijn met hun baan en anderzijds bang zijn dat deze kans hen ergens anders niet wordt geboden. Omdat werknemers zich beter voelen wordt hun weerstand beter en zijn daardoor minder vaak ziek.
Minder kosten voor werkgever
Het Nieuwe Werken zorgt ook voor minder kosten voor de werkgever, omdat er minder kantoorruimte nodig is aangezien werknemers vaker niet op kantoor werken. Steeds meer bedrijven krijgen dan ook flexplekken.
Nadelen van Het Nieuwe Werken
Er zijn echter wel een paar kanttekeningen. Ten eerste omdat werknemers minder vaak op kantoor zijn, kan het zijn dat ze minder betrokken zijn bij collega’s en wat er bij het bedrijf speelt. Dit kan een nadeel zijn voor zowel werknemer als werkgever. Daarnaast zullen er minder spontane ontmoetingen met collega’s plaatsvinden en is er een grotere kans op onduidelijke afspraken waardoor stress kan ontstaan. Tenslotte is het voor werkgevers lastiger om werknemers op te leiden wanneer er op afstand gewerkt wordt.
Het Nieuwe Werken heeft veel voordelen. Het is goed voor het welzijn van de werknemer, werktevredenheid en de werkgever maakt minder kosten en er is een lager ziekteverzuim. Steeds meer bedrijven beginnen eraan en er wordt verwacht dat dit aantal alleen maar zal groeien.