De manier waarop je een nieuwe baan start, verschilt van sector tot sector. Voor sommige banen krijg je een halve dag training en moet je daarna aan de slag, voor andere word je weken opgeleid en weer andere sectoren verplichten bepaalde cursussen, zoals veiligheidscursussen. Zo zijn de wind-, scheepvaart- en offshore branches enkele van de sterkst gereguleerde branches om in te werken. Waarom dat nodig is en welke trainingen belangrijk zijn, vertellen we je in dit artikel.
Waarom zijn deze branche zo sterk gereguleerd?
Bij de wind en offshore industrie en de scheepvaart, gaat het werk 24 uur per dag, zeven dagen per week door. De werkdruk is ook hoog. Dit zorgde vroeger voor ontzettend veel ongevallen. Daarom werd snel duidelijk dat deze sector trainingen nodig had om het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Al in de jaren ‘70 werden de eerste trainingen gegeven, daarmee waren deze sectoren een van de allereersten om specifiek te trainen op veiligheid.
Welke trainingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten offshore trainingen. Zo zijn er de NOGEPA trainingen en certificering, die gericht zijn op de offshore branche in het Noordzeegebied. NOGEPA staat voor “Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie”. De NOGEPA trainingen zijn er voor alle personen die werkzaam zijn in de offshore sector in het Noordzeegebied. Werknemers leren onder meer overleven op zee, welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn op platforms en hoe ze eerste hulp moeten verlenen. Ook wereldwijd is er een organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in de olie- en gasindustrie. Dit is OPITO. Als je wilt werken op een internationale offshore locatie, dan is het belangrijk dat je een OPITO training hebt gevolgd.
Dan zijn er nog de GWO trainingen; verplicht voor personen werkzaam in de windindustrie. Zonder een GWO basistraining mag een persoon geen platform of schip betreden.
Maar wees gerust, als je wil werken in één van deze branches, dan vertelt je bedrijf je zeker welke trainingen je moet volgen.