Home Industrie Het belang van goede machines voor jouw onderneming

Het belang van goede machines voor jouw onderneming

1434
DELEN
Het belang van goede machines voor jouw onderneming

Wanneer er machines worden ingezet in een onderneming, is het van groot belang dat deze betrouwbaar zijn en veilig voor de medewerkers. Er komt heel wat kijken bij het productieproces om alles efficiënt, veilig en verantwoord te laten verlopen.

Omzetstijging hangt vooral af van een efficiënt productieproces waarbij automatisering een grote rol speelt. Machinebouw is een belangrijke stap waar het vaak allemaal begint. Zonder goede machines, stagneert het proces. Maar wanneer is een machine goed?

Bij het aanschaffen van een machine of complete supply chain voor het productieproces, is het verstandig om dit bij één bedrijf aan te vragen. Hierdoor zijn de communicatielijnen korter, bij storingen is de kennis voor alle machinerie aanwezig en als iets kapot is zijn modules makkelijker en sneller te bestellen.

Voorbereiding, onderhoud en modernisering

Voorbereiding, onderhoud en modernisering

Als een machine optimaal functioneert, heeft dat te maken met meerdere factoren. Het gezegde, voorbereiding is het halve werk, geldt hier zeker. Voordat een machine wordt ingezet voor het werkproces, is het belangrijk om alle risico’s te onderzoeken. Iedere werkplek is uniek en heeft eigen werkprocessen. Het is belangrijk om de juiste testen uit te voeren en dat het werkend personeel alle instructies goed doorneemt.

Ook het onderhoud van de machines is enorm belangrijk. Zorg voor goede onderhoudsprocedures waarin wordt opgenomen wanneer de machines moeten worden onderhouden, wie dit doet en hoe dit op een veilige manier kan verlopen. Bij het onderhouden, repareren en/of schoonmaken van machines is het belangrijk om het dagelijkse werkproces stil te leggen. Bij goed onderhouden machines zullen zeer waarschijnlijk minder snel storingen plaatsvinden. Een storing zorgt vaak voor vertraging van het productieproces wat uiteindelijk uitmondt in minder omzet.

Als blijkt dat een machine nog wel werkt maar verouderd is, maak dan een moderniseringsslag. Kijk naar de mogelijkheden, zijn modules te vervangen, kan de bekabeling beter of kan het verbruik van energie verminderd worden? Er zijn tal van mogelijkheden zonder direct de machine in zijn geheel te vervangen.

Smart Industry

Veel productiebedrijven werken met technieken waarbij het productieproces volledig of deels volledig geautomatiseerd is. Smart Industry staat daarom ook steeds vaker op de agenda binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Met Smart Industry kunnen bedrijven, met behulp van ICT, het productieproces nóg beter optimaliseren. Slimme machines communiceren onderling met elkaar, verzamelen relevante data en zetten zelf acties uit. Onderhoud binnen de productielijn kan wellicht efficiënter worden uitgevoerd. Kijk dus naar jouw productielijn en weeg af wat wel en niet van toepassing is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here