Home Financiering Het belang van een zakelijke lening

Het belang van een zakelijke lening

1167
DELEN
Het belang van een zakelijke lening

Als het mogelijk is, wil je uiteraard voorkomen dat je voor jouw bedrijf een lening nodig hebt. Geld lenen, kost altijd geld. Een lening betekent ook altijd de verplichting om af te lossen, ook als het even niet zou uitkomen. Het is echter ook vaak niet mogelijk om een onderneming geheel zelf te financieren of zonder leningen uit te komen. Als je een bedrijf start, zijn er in het algemeen investeringen nodig, maar ook een onderneming die al een tijdje bestaat, kan behoefte krijgen aan extra financiële speelruimte. Denk bijvoorbeeld aan het verruimen van het assortiment, het vergroten van de voorraad of het aantal orders dat je op rekening krijgt. Kortom, er kunnen diverse redenen zijn om een zakelijke lening te moeten aangaan. Hieronder staan een aantal aandachtspunten waar je zeker rekening mee moet houden.

1. Zorg dat je voorbereid bent

Waar je voor een persoonlijke lening vaak alleen informatie hoeft te verstrekken over je inkomen, is dat bij een zakelijke lening anders. De leningverstrekker zal willen weten waarvoor je het geld gaat gebruiken en zoveel mogelijk informatie willen hebben over je bedrijf en de zekerheden die je daarmee kan bieden.

2. Vergelijk de aanbieders van leningen

Zomaar naar de bank stappen waarmee je zaken doet, heeft natuurlijk het voordeel dat ze je daar kennen en wellicht al iets meer weten van je bedrijf. Dat hoeft niet altijd een voordeel te zijn als het om een zakelijke lening gaat. Ook voor het vergelijken van bedrijfskredieten zijn er vergelijkingssites. Onderzoek altijd de verschillende opties die je hebt. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld eens op lening.nl.

3. Zorg voor een financiële onderbouwing

Ongeacht van wie je het geld gaat lenen, is het van belang dat jij duidelijk kunt maken dat je weet waar je mee bezig bent. Dat betekent dat je op een rijtje hebt staan:

  • Het bedrag dat je wilt lenen.
  • Het tijdstip waarop je het nodig hebt.
  • De periode dat je het geld nodig zal hebben.
  • De wijze waarop je de aflossingen kunt doen.

Een onderneming voeren betekent ook altijd onzekerheid. Bijna iedere geldverstrekker zal dan ook willen weten wat er zal gebeuren als de zaken minder voorspoedig verlopen. Bereid je altijd voor op een ‘worst case scenario’ en probeer de andere partij niet te overtuigen dat dit niet in jouw bedrijf zal gebeuren.

4. Bepaal je grenzen

Misschien denk je dat het nu eenmaal nodig is om geld te lenen en dat het belangrijker is om dat te realiseren dan de prijs die je daarvoor moet betalen. Dat uitgangspunt is beslist fout. De bedoeling van het afsluiten van een zakelijke lening is tenslotte om geld of extra geld te gaan verdienen. Als de rente te hoog wordt of de aflossingen een te grote druk gaan leggen op jouw financiële positie is het verstandig om naar een andere optie te kijken. Het in gevaar brengen van jouw bedrijf is immers niet de bedoeling.

Heb je de zaak goed uitgewerkt en ben je er klaar voor om een zakelijke lening af te sluiten? Dan is het tijd om te gaan vergelijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here