Home Geen categorie Het belang van een sociale omgeving

Het belang van een sociale omgeving

2228
DELEN
belang van een sociale omgeving

De wereld om ons heen vraagt veel aandacht. Dagelijks zijn we druk met ons werk waarbij we al moeite hebben om de lange termijn niet uit het oog te verliezen. Als we thuiskomen is het vaak lastig om het werk helemaal los te laten. Daarbij komt er weer nieuwe informatie op je af, die je ook moet verwerken. Als dit zoveel van je vergt, wat is dan het belang van een sociale omgeving?

Veeleisend werk

Hoewel de werkdruk en hoeveelheid per persoon verschilt, ervaren veel mensen het werk als veeleisend. Constant wordt de aandacht gevraagd voor het onderhanden werk en het belang van de afdeling of onderneming. Zeker in het huidige klimaat waar veel bedrijven kampen met een personeelstekort, is de druk op werknemers en werkgevers hoog. Iedere persoon heeft weer een andere capaciteit om daar mee om te gaan, maar veel mensen ervaren werkdruk.

Vergeet je partner/gezin niet

Als je aan het belang van een sociale omgeving denkt, wordt vaak gedacht dat het om je gezin gaat. Ten eerste heeft niet iedereen een gezin, maar daarnaast houdt een goede sociale omgeving meer in. Het begint voor de meeste mensen wel thuis. Je partner is vaak je persoonlijke sparringpartner waar je over je werk en hobby’s kunt praten. Vergeet dit niet want het werkt relativerend. Omdat het ook andersom geldt, kan het verhaal van je partner of je kinderen zorgen dat jij je werk loslaat.

Vrienden relativeren

Het belang van een sociale omgeving wordt groter als je vrienden hebt waar je terecht kunt. Iedereen is druk, dus het zal niet altijd meevallen om bij elkaar te komen. Maar het hoeft geen afgesproken visite te zijn. Een mooi voorbeeld is om een vaste avond in de week even als mannen of vrouwen onder elkaar, wat te gaan drinken. Doe dit later op de avond en aan het einde van de week, zodat het minder impact heeft op je werkritme. Bij vrienden ben je even vrij van beslommeringen van het werk en thuis. Bovendien hebben zij een andere kijk op jouw situatie zodat je je problemen kunt relativeren.

Genieten met collega’s

Omdat je nu eenmaal werkt, kun je dit niet steeds negeren wanneer je niet op je werk bent. Bovendien zitten je collega’s in hetzelfde spreekwoordelijke schuitje. Door samen te praten over het werk wordt de band beter en kom je tot betere inzichten. Werk je alleen maar met je team, overweeg dan eens om samen wat te ondernemen naast het werk. Teambuildingsactiviteiten zijn goed voor de effectiviteit en de onderling band.

Belang van een sociale omgeving

Uit het bovenstaande blijkt wel wat het belang van een sociale omgeving is. Je kunt immers niet altijd ‘aan’ staan en beschikbaar zijn voor je werk en familie. Door alles met je partner of gezin te bespreken kun je je werk loslaten. Door met vrienden af te spreken kun je je werk relativeren. Met je collega’s kun je juist het werk leuker maken door beter samen te werken. En je persoonlijke situatie raakt even op de achtergrond. Vergeet daarom deze sociale omgevingen niet te onderhouden.

Het belang van een goede sociale omgeving is vooral om stoom af te blazen. Je relativeert en komt tot nieuwe inzichten. Bovendien laat je werk of familie gerelateerde problemen af en toe even los. Ook als je sociale omgeving klein is, kun je aandacht geven aan het afstand nemen van je werk of je thuissituatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here