Home Nieuws Het belang van een kerstgeschenk

Het belang van een kerstgeschenk

565
DELEN
Het belang van een kerstgeschenk

Een kerstgeschenk zakelijk is een uitstekende manier om de band met klanten en relaties te versterken. Hierbij is het dan wel verstandig om vooraf keuzes te maken, zodat je met het geschenk het beoogde doel bereikt. Is het kerstgeschenk bedoeld om meer naamsbekendheid te krijgen of een bedankje voor de gerealiseerde omzet? In het eerste geval moet je ervoor zorgen dat jouw kerstpakket echt opvalt tussen de vele die er wellicht rond die tijd worden ontvangen bij de klant. In het tweede geval kan de grootte van het pakket bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de omzet. Het is tenslotte een zakelijke relatie en dat mag je ook laten blijken.

De ontwikkeling in het kerstpakket

Het traditionele kerstpakket, een doos met lekkernijen en exotische verrassingen, is nog steeds de topper. De keuze is echter veel groter geworden en ook bij kerstpakketten zie je de maatschappelijke ontwikkelingen terug. Duurzaamheid vormt de basis van een nieuwe lijn  kerstpakketten en het is bijzonder hoe creatief de samenstellers van pakketten hiermee om kunnen gaan. Ook thema’s zoals een land of een gebied kunnen in het concept van een kerstpakket worden verwerkt. Het is uiteraard extra bijzonder als je daarbij de juiste keuze weet te maken voor je zakelijke relatie. Ook bestaat de mogelijkheid om de ontvanger zelf keuzes te laten maken, door een tegoed als kerstgeschenk te schenken. Dit is vooral populair voor personeelsleden, maar een creatieve ondernemer kan er zakelijk ook iets mee.

Waar moet je op letten bij zakelijke kerstgeschenken

Het is bij sommige bedrijven een gewoonte geworden om kerstpakketten te verloten onder de medewerkers. Uiteraard is dat erg sympathiek, maar daarmee schiet jouw kerstgeschenk voorbij aan het doel. Als duidelijk is dat jouw kerstpakket niet daar terecht zal komen waar het de bedoeling is, komt wederom creativiteit aan de orde. Een pakket dat naar een huisadres wordt gestuurd of persoonlijk overhandigd wordt, komt minder snel terecht op een stapel en bereikt daarmee eerder het doel dat jij nastreeft. Tenslotte is het ook jouw intentie om de band met je klant te verbeteren en dat kan alleen als het pakket wordt opgemerkt.

Fiscale status van het kerstpakket

In principe zijn kerstpakketten voor relaties of personeel aftrekbaar. Er zijn echter wel beperkingen op het gebied van representatiekosten en vergelijkbare uitgaven. Dat houdt verband met het feit dat de belastingdienst dit gemengde kosten noemt. Het doel is immers voor een deel zakelijk maar zaken als geschenken hebben ook altijd een privé aspect. Ook voor de BTW zijn er beperkingen. Boven een bepaald bedrag per klant/werknemer per jaar is de BTW niet aftrekbaar. Bespreek dit even met je fiscaal adviseur. Het is uiteraard zeer onprettig als dit punt aan de orde zou komen bij een belastingcontrole.

Vergeet het belangrijkste niet!

Met een kerstpakket doe je altijd iemand een plezier. Maak er ook een leuke gebeurtenis van om het geschenk uit te kiezen. Dat kan je zelf doen maar er zijn ook altijd vrijwilligers die je hierbij zullen willen helpen. En de keuze is enorm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here