Home Bouw Het belang van duurzaamheidscertificeringen voor hout

Het belang van duurzaamheidscertificeringen voor hout

360
DELEN
Het belang van duurzaamheidscertificeringen voor hout

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Niet enkel voor het individu, maar ook voor de overheid. De Nederlandse overheid heeft grootste plannen wat betreft duurzaamheid en het verbeteren van de wereld voor de toekomstige generaties. Zo worden de Sustainable Development Goals, opgesteld door de Verenigde Naties, steeds belangrijker. Onderdeel van deze doelen zijn het verbeteren van het milieu en de verschillende productieprocessen. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van duurzaamheidscertificaten. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van duurzaamheidscertificeringen voor verschillende soorten hout, een materiaal dat in enorm veel branches wordt gebruikt.

Een duurzaamheidscertificering voor hout

Om te beginnen is het belangrijk om volledig te begrijpen wat een duurzaamheidscertificaat inhoudt. Dit is een schriftelijke verklaring waarin staat dat een bepaald product of dienst of proces voldoet aan de gestelde duurzaamheidseisen. Een certificaat waarborgt zowel de kwaliteit van het hout als de manier waarop deze wordt geproduceerd. Wanneer hout voorzien is van een duurzaamheidscertificaat kan jij er dus zeker van zijn dat jouw plank van douglas hout uit een bos komt waar de biodiversiteit en het ecosysteem in stand worden gehouden. 

FSC en PEFC

FSC en PEFC

Voor houtsoorten als douglas-, iepen- of thermisch gemodificeerd hout zijn er twee certificeringen die relevant zijn. Het gaat hier om de Forest Stewardship Council (FSC) en het Programme for the Endorsement of Forest Certification. Beide zetten zich in voor bossen over de gehele wereld en hanteren bij de kap strenge sociale, economische en  ecologische normen. Door in de bouwmarkt te kiezen voor hout met één van deze certificeringen, draag je als consument bij aan het behoud van de bossen. Daarnaast help je mee aan het verminderen van de negatieve impact die de houtproductie heeft op het milieu. Heb je een eigen onderneming? Het gebruiken van duurzaam hout kan bijdragen aan een positieve reputatie. Wie wil zich nou niet inzetten voor het milieu?

Kortom, de overheid zet zich steeds meer in voor de wereld. Door processen, diensten en producten te controleren kunnen zij benoemen welke voldoen aan bepaalde duurzaamheidseisen. In dit geval krijgen deze processen, diensten en producten een duurzaamheidscertificering. Niet enkel voor de overheid is dit van belang, maar ook voor de individuele consument. Met het kopen van planken hout met een FSC- of PEFC-certificaat draag je een steentje bij aan het verbeteren van het milieu. Probeer hier dus goed op te letten de volgende keer dat je in een bouwmarkt staat!