Als er iets bijzonders gebeurt binnen het bedrijf weten ze je te vinden. Je bent op managementniveau verantwoordelijk voor HR, Operations, of zelfs voor het gehele bedrijf. Meestal heb je de antwoorden die mensen zoeken. Je stelt de juiste vraag, verwijst ze door of lost het direct op. Echter, op wat er gebeurt als een van de medewerkers gewond raakt tijdens het werk, ben je niet voorbereid. Als de medewerker uiteindelijk medisch is verzorgd komt al snel de vraag naar boven, zijn wij aansprakelijk? Moet ik een advocaat bellen? Wat moet ik doen?
Een bedrijfsongeval, hoe is dat juridisch geregeld?
Allereerst, geen paniek. Bij een bedrijfsongeval ben je bijna altijd verzekerd voor wat komen gaat. Je moet je richten op het herstel van de medewerker en een positieve gezamenlijke afwikkeling van dit ongeval. Je maakt geen verklaringen over schuld of aansprakelijkheid. Jouw medewerker is niet opeens de tegenpartij. Je komt hier beiden positief uit.
Juridisch is in artikel 7:658 BW van het Burgerlijk wetboek bepaald dat als een werknemer tijdens zijn of haar werk gewond raakt, de werkgever hiervoor aansprakelijk is. Alleen als alle mogelijke voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen zijn getroffen en ook bewijsbaar alle goede instructies zijn gegeven, kan er soms een uitzondering van de aansprakelijkheid bestaan. Echter, als een werknemer onder werktijd gewond raakt is in de praktijk de werkgever aansprakelijk. Wist je overigens dat dit vaak ook geldt voor uitzendkrachten en ZZP-ers?
Lees ook: Tijdelijk werknemers nodig? Overweeg detachering
Wat moet ik doen als een werknemer gewond is geraakt tijdens werktijd?
Naast uiteraard aandacht voor de gewonde werknemer zijn er drie dingen die je direct in gang moet zetten:
- In het geval van overlijden, ernstig letsel en/of bij een ziekenhuisopname moet je de arbeidsinspectie (nu bekend als inspectie SWZ) inschakelen. Dit kan via www.inspectieszw.nl/contact.
- Er moet een ongevallenrapport worden opgesteld: Zet hierin wat er is gebeurd, waar, wanneer en hoe. Foto’s en getuigenverklaringen kunnen hierbij helpen.
- Meldt het bedrijfsongeval bij de juiste verzekeraar. Dit kan een AVB-verzekering zijn (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven), een goed werkgeverschap verzekering, een WEGAS of WEGAM of werkmaterieelverzekering en zo zijn er nog meer verzekeringen die een werkgever kan hebben afgesloten. Om dit in goede banen te leiden, is het belangrijk direct contact op te nemen met degene die verantwoordelijk is voor de verzekeringsportefeuille. Dit kan bijvoorbeeld een assurantietussenpersoon zijn of een verzekeringsvolmachtkantoor.
Waarom zijn deze stappen zo belangrijk?
- Als je een bedrijfsongeval niet bij de arbeidsinspectie meldt terwijl je meldingsplichtig bent, kan dit hoge boetes opleveren. Hiernaast zal de arbeidsinspectie aanbevelingen doen om de veiligheid nog verder te vergroten.
- Niet tijdige melding bij de verzekeraar kan grote gevolgen hebben voor de dekking. Als werkgever mag je niet zelf uitspraken doen over de aansprakelijkheid en in het ergste geval kan late melding leiden tot het ontzeggen van de dekking. Dan zal je als werkgever alle letselschade van jouw werknemer zelf moeten betalen. Stel dat jouw werknemer blijvend letsel oploopt dan kan dit oplopen tot zeer hoge bedragen.
- In de praktijk wil het wel eens voorkomen dat er maanden overheen gaan totdat de werkgever het bedrijfsongeval heeft gemeld bij de juiste verzekeraar. Kostbare maanden waarin de werknemer in onzekerheid verkeert hoe het nu verder moet. Zinloze verloren tijd die het proces en de arbeidsrelatie meestal geen goed doen.
Door het bedrijfsongeval direct te melden bij de goede verzekeraar wordt dit stukje in ieder geval bij jou en het bedrijf weggenomen en kan jij je samen met de werknemer richten op zijn herstel en wat daarvoor nodig is. Wel zo prettig!
Dit artikel is geschreven door Mr. Inkie Stoop van Wijs letselschadejuristen
Bedankt voor het delen van deze handige informatie. Een arbeidsongeval is natuurlijk altijd vervelend en het kan de relatie met je werkgever op de proef stellen. Zorg er inderdaad voor dat je altijd volgens de protocollen handelt, dan heb je gedaan wat het beste is.