Home Online Marketing Heeft het veranderen van URL’s op je website gevolgen voor je SEO?

Heeft het veranderen van URL’s op je website gevolgen voor je SEO?

982
DELEN
Heeft het veranderen van URL’s op je website gevolgen voor je SEO

Je website is, als het goed is, niet een statische online plek waar nooit iets veranderd. Je moet informatie up to date houden en nieuwe content blijven plaatsen om mensen te verleiden je website te bezoeken. In het onderhoud van je website kun je er ook toe besluiten om een pagina in die mate aan te passen dat de URL verandert. Bijvoorbeeld omdat de website een nieuwe structuur krijgt, verhuist of je aan een ander keyword focus wilt geven. Kun je dat ongestraft doen zonder dat het ten koste gaat van de positie die je opgebouwd hebt wat betreft de SEO van je website?

Doodlopende links

Als je geen compenserende maatregelen neemt, kan het veranderen van de URL van een pagina inderdaad problemen opleveren op het gebied van SEO. Een pagina bouwt namelijk waarde op die het ontleent aan het aantal keer dat andere pagina’s linken naar de pagina in kwestie. Dat kan zowel binnen je eigen website zijn als via externe links van andere websites die naar jouw pagina linken. Wanneer je de URL verandert, lopen al deze links dood en dat is zeer nadelig voor je SEO.

Doodlopende links

Omleidingen

Is er dan niets wat je kunt doen om te voorkomen dat jouw gewenste aanpassingen voor je website ten koste gaan van de opgebouwde SEO-waarde van je pagina’s? Gelukkig wel. Je kunt wanneer je een URL verandert zelf zorgen voor een omleiding naar de nieuwe URL. Dit noemt men ook wel een ‘redirect’. Deze omleidingen kun je aanleggen aan de hand van zogenaamde 302 of 301-redirects. We vertellen in onderstaande alinea meer over 302 vs 301 redirect SEO.

302 vs 301 redirects

Concreet is het verschil tussen een 301-redirect en een 302-redirect de situatie waarin je hem inzet. Een 301-omleiding gebruik je wanneer de inhoud van de oude pagina permanent verhuist naar een nieuwe locatie. Gaat het om een tijdelijke verhuizing, dan maak je gebruik van een 302-omleiding. Voor gebruikers van de website maakt het niets uit welke omleiding je gebruikt, maar voor zoekmachines wel. Deze kijken anders naar beide omleidingen, waardoor de keuze voor de verkeerde omleiding tot SEO-problemen kan leiden zonder dat jij dat doorhebt.

Wil je meer weten over het toepassen van 301 en 302 redirects? Klik dan op de link het bovenstaande artikel voor meer informatie over wanneer je welke omleiding gebruikt en hoe je zo’n omleiding kunt aanleggen op je website.

Hulp nodig met specifieke SEO-diensten? Dibbes helpt je graag op weg met een gratis SEO-audit waar je kansen en uitdagingen worden blootgelegd. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here