Home HR Heb jij als ondernemer een gezonde werkdruk?

Heb jij als ondernemer een gezonde werkdruk?

1148
DELEN
gezonde werkdruk

De economie in Nederland zit alweer een paar jaar flink in de lift. Voor veel ondernemers zal het daarom zeker niet meer gaan om zoveel mogelijk opdrachten proberen binnen te halen om maar voldoende inkomen te kunnen genereren. De nadruk ligt nu hoogstwaarschijnlijk veel meer op het zo efficiënt en effectief mogelijk afronden van projecten. Maar hoe houd je een gezonde werkdruk?

Ondernemers staan er om bekend dat ze gemiddeld meer uren in de week werken dan mensen in loondienst. Ze hebben hoge verwachtingen over zichzelf en willen serieus genomen blijven worden door klanten. Omdat ze nooit weten of de drukte wel blijft aanhouden, nemen ze maar het liefst zoveel mogelijk werk aan. Maar je wil toch ook toch nog graag wat tijd voor je relatie, gezin, familie en vrienden? En voorkomen dat je na een tijdje het plezier in je werk verliest  of zelfs met een burn-out thuis komt te zitten? We geven je graag een aantal tips voor een gezonde werkdruk.

Stel je grenzen en bepaal je prioriteiten

Als je veel werk hebt, mag je best ‘picky’ zijn. Neem dus niet die opdracht aan van iemand die je dan misschien wel al heel lang als klant hebt, maar altijd voor een dubbeltje op de eerst rang wil zitten. Een keer ‘nee’ zeggen zorgt er niet voor dat mensen direct ergens anders heen gaan, het straalt juist kracht uit en geeft aan dat je kwaliteit levert die door veel anderen wel wordt gewaardeerd.

Stop met multi-tasken

Wist je dat het 10 minuten duurt voordat je je helemaal kunt concentreren op een bepaalde taak? Ben jij iemand die van allerlei dingen door elkaar heen doet, dan zorgt dat ook voor chaos in je hoofd. Het lijkt alsof je heel hard werkt, maar je bent iedere keer weer extra tijd kwijt om ergens weer in te duiken en daarom veel minder productief. Werk voor langere tijd aan een opdracht, en rond het af voordat je met de volgende begint.

Start met time management

Meer werk in minder tijd uitvoeren kun je leren bij een cursus time management. Het helpt je een planning te maken en je hieraan ook te houden, en structuur aan te brengen in je dagelijkse werkzaamheden. Maar nog belangrijker voor ondernemers met personeel is dat ze ook leren te delegeren bij een training time management. Een van de belangrijkste redenen van de drukte die ondernemers ervaren komt namelijk door het altijd alles zelf willen doen.

Tip: Al eerder schreven we een artikel over korter maar effectiever werken.

Breng je taakdruk omlaag

Je taakdruk bereken je door te kijken hoeveel werk je hebt in verhouding tot de beschikbare tijd. Ondernemers hebben al gauw een taakdruk van 100 procent, maar dit zorgt geheid voor overwerk. Niemand is namelijk 100 procent effectief aan het werk, bijvoorbeeld door gesprekken met potentiële klanten, administratieve werkzaamheden. Daarnaast komt het waarschijnlijk ook nog wel eens voor dat een project iets langer uitloopt en je er dus extra tijd voor nodig hebt, en er ad hoc klusjes tussendoor gevraagd worden. Houd hiervoor binnen de beschikbare uren dus altijd rekening met een bepaald aantal uren ‘onvoorzien werk’ en overhead.

Conclusie: Door je tijd goed in te delen en je werk goed te organiseren, houd je je werkdruk gezond en blijf je een blije ondernemer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here