Home HR Headhunters zetten in op Oekraïense professionals

Headhunters zetten in op Oekraïense professionals

1422
DELEN
Headhunters zetten in op Oekraïense professionals

Bestaanszekerheid bouwen na onzekerheid en trauma

In 2022 veranderde voor de inwoners van Oekraïne ineens alles. Met name het oosten van het land, maar ook de hoofdstad Kiyv, kreeg het zwaar te verduren door de invasie van Rusland. Van de een op de andere dag vluchtten vele Oekraïners hun thuisland en zochten hun heil in het buitenland. Soms met gevaar voor eigen leven. Alle lagen van de bevolking werden even hard geraakt door de Russische invasie. De vele raketinslagen maakten een einde aan alle zekerheid in eigen land. Veel hoogopgeleide mensen kwamen onder andere in Nederland terecht, waaronder Amsterdam. Veel van hen bouwen een nieuw bestaan op en hebben de mogelijkheid gekregen om hier aan het werk te kunnen.

Veel kennis uit Oekraïne naar Nederland

Hier ligt een kans voor werkgevers die op de krappe arbeidsmarkt bot vangen onder hoogopgeleide Nederlanders, die op hun beurt weer genoeg keuze hebben in het aanbod van vacatures. Het spreekt daarbij voor zich dat er geen verschil is in behandeling of honorering van Oekraïense hoogopgeleiden in vergelijking met de autochtone Nederlandse professional. De headhunter te Amsterdam, gespecialiseerd in het zoeken naar de juiste match in de internationale talentpool, is hierin de aangewezen partner. Omdat er nu primair in eigen land gezocht wordt naar professionals uit Oekraïne, volstaat voor deze groep een executive search in Nederland.

Cultuurverschillen

Behalve het zakelijke aspect wordt er ook naar de menselijke kant ervan gekeken. Het is nodig dat werkgevers aandacht schenken aan het feit dat er getraumatiseerde mensen tussen zitten. Het zijn voornamelijk de vrouwen die zijn gevlucht, soms samen met kinderen. Het leven met de onzekerheid of hun man nog wel in leven is maakt het leven zwaar. Daarnaast zijn er niet te negeren cultuurverschillen. Men is gewend om in een strakke hiërarchie te werken. De Oekraïense werknemer met een uitvoerende taak wordt in eigen land niet gevraagd naar zijn mening over hoe het werk efficiënter aangepakt kan worden. Iets wat we in Nederland wel steeds vaker zien en gemeengoed is geworden.

Verbale communicatie

Verbale communicatie

In eerste instantie kan de taalbarrière een behoorlijke uitdaging betekenen. Maar als juist díe beroepen onder de loep worden genomen die geen klantcontact vereisen én waarin veel vraag is naar geschoold personeel, dan zijn dat de IT- en technieksector. De programmeurs en engineers. En dat geldt ook voor de financiële sector en bedrijven die vol inzetten op energietransitie. Begeleiding is essentieel. Een gericht inwerkprogramma en ondersteuning op vakinhoudelijk niveau is de eerste stap. De tweede stap is het wegwijs maken van een hoogopgeleide Oekraïense medewerker in de organisatie.

Versoepelde regelgeving

Werkgevers hoeven sinds 1 april 2022 geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen voor een Oekraïense vluchteling. Zij hebben een speciale status binnen de EU. Politiek asiel aanvragen is niet nodig en daarom mag de Oekraïner direct aan het werk. De Oekraïense vluchteling moet wel een BSN-nummer aanvragen. Het bezitten van een Nederlandse bankrekening is vanzelfsprekend ook nodig zodat het salaris gestort kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here