Home Tips Handel drijven met Duitsland: 5 tips

Handel drijven met Duitsland: 5 tips

481
DELEN
Handel drijven met Duitsland 5 tips

Handel drijven met Duitsland bestaat grofweg uit twee onderdelen. Er is de praktische kant, zoals het transport van goederen. Dit kun je uitstekend uit handen geven aan een ervaren transportspecialist zoals Twentepoort Logistiek. Maar er is natuurlijk ook nog de kant van het zakelijke spel, en daarbij heb je te maken met een cultuurverschil tussen Nederlanders en Duitsers. We geven vijf tips met betrekking tot handel drijven met Duitsland.

Geen small talk

Wij Nederlanders houden het graag een beetje losjes met een grapje op z’n tijd, ook bij zakelijke contacten. Dit mag je gerust achterwege laten wanneer je zakendoet met een Duitse relatie. De Duitse bedrijfscultuur kent een aanzienlijk serieuzere omgangsvorm dan de Nederlandse. Jouw Duitse zakenrelatie wil graag serieus genomen worden. Geen grappen en grollen en geen privézaken bespreken dus.

Respecteer de hiërarchie

In het verlengde van het vorige ligt ook het feit dat er in de Duitse zakenwereld een duidelijke hiërarchie bestaat. Daarom verwacht een Duitse zakenman of -vrouw zaken te doen met iemand van gelijke status. Plannen moeten in Duitse bedrijven door verschillende bedrijfslagen goedgekeurd worden en jouw woord moet voor je zakenrelatie wel gewicht hebben, anders word je niet serieus genomen. Tutoyeren is overigens ook uit den boze en titels worden belangrijk gevonden.

Deskundigheid is belangrijk

Om serieus genomen te worden door je Duitse zakenrelatie, moet je deskundig overkomen. Het wordt niet gewaardeerd als men doorheeft dat je aan het improviseren bent. Een Duitser zal niet schromen om je te testen op je deskundigheid. Pas daarna gaat het gesprek echt de diepte in. Laat je daarom ook zeker gelden, want actieve participatie wordt gewaardeerd.

Deskundigheid is belangrijk

Dure zakendiners

In Nederland zijn we helemaal van de zakenlunches. In Duitsland verwacht men wat meer van je als investering in de zakenrelatie. Neem jouw Duitse zakenrelatie mee naar een gerespecteerd restaurant voor een prijzig zakendiner om indruk te maken. Zakenlunches zijn minder gebruikelijk in Duitsland.

Status en verzorging

Statussymbolen zijn van belang in de Duitse zakenwereld. Een luxe auto is bijvoorbeeld iets wat belangrijk gevonden wordt, net als nette zakelijk kleding. Dat geldt niet alleen voor hunzelf, maar ze vinden het ook bij hun zakelijke contacten van belang. Houd hier rekening mee als je een ontmoeting hebt met je Duitse zakenrelatie.

Ben je tot een goede deal kunnen komen met je Duitse zakenrelatie? Dan blijft dus de praktische kant over, namelijk het regelen van het daadwerkelijke transport van en naar Duitsland, dat je dus kunt uitbesteden aan de eerdergenoemde transportspecialist. Deze kan er voor zorgen dat dit deel van de deal zo soepel mogelijk verloopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here