De technologische ontwikkeling gaan razendsnel vandaag de dag. Het is duidelijk dat dit ook invloed heeft op de arbeidsmarkt. De wereld is duidelijk (weer) aan het veranderen. Dit is zowel maatschappelijk als economisch. We zien dat er nieuwe beroepen en werkvormen ontstaan, terwijl er ook weer beroepen verdwijnen. Die snelle en ingrijpende veranderingen stellen hoge eisen aan mensen. Dat geldt zowel in technische als in niet-technische beroepen. Zijn monteurs voorbereid op de snel veranderende markt? In alle beroepen worden ICT-vaardigheden ook steeds belangrijker. Opleiden en permanente educatie is daardoor steeds meer een noodzaak.
Vacatures in de techniek
De vraag naar medewerkers in de techniek is momenteel op het hoogste punt in de afgelopen jaren. Er waren begin 2018 maar liefst 67.000 openstaande vacatures. Dat is 26.000 meer dan begin 2016. Deze toename in vraag ziet men op ieder niveau in de techniek. Maar vooral op het middelbare beroepsniveau is deze het hoogst. Begin 2018 waren er 28.000 onvervulde vacatures in de middelbare technische beroepen. Dat betekende een stijging van 7.000 en daarmee procentueel een veel hogere stijging dan in het hogere en lagere segment.
Werkeloosheid onder mensen met een technische achtergrond
De werkeloosheid onder personen met een technische achtergrond is veel sneller gedaald dan de gemiddelde werkloosheid. In 2017 was maar 4% van de mensen met een technische achtergrond werkloos ten opzichte van 6% van het totaal aan arbeidskrachten. De werkloosheid onder technici komt vooral voor bij lage ropgeleiden. De toegevoegde waarde van het volgen van cursussen en met name ook het verder bekwamen in ICT is daarmee duidelijk aangetoond.
Opleiden van technici
De ROVC is de marktleider in het opleiden van technici op middelbaar niveau. De opleidingen die hier worden gegeven zijn werken en leren tegelijk, zoals de NEN 3140 of cursus warmtepomp. Als toelatingseis geldt dat de betrokkene ouder moet zijn dan 23 jaar en in het bezit is van minimaal een diploma op mbo-2 niveau. Daarna volgt een opleiding volgens de Beroeps Begeleide Leerweg. Hierbij gaat de student 1 dag per week naar school. Dit is in sommige gevallen ook mogelijk in de avonduren. De rest van de week wordt er gewerkt. Een bedrijf kan subsidie krijgen voor deze vorm van praktijkbegeleiding, waardoor het ook voor de werkgever een interessante optie is.
Interesse in een baan in de techniek op middelbaar niveau? Informeer naar de mogelijkheden bij de ROVC.