Home Financiering Goud of zilver kopen als belegging

Goud of zilver kopen als belegging

1056
DELEN

Goud en zilver doen het goed in turbulente tijden. Dit heeft de coronacrisis bijvoorbeeld opnieuw bewezen. In januari 2020 betaalde je nog ongeveer 43.460 euro voor 1 kilogram goud. Toen de coronacrisis uitbrak, begon de goudkoers al snel te klimmen. Halverwege augustus 2020 werd de uiteindelijke top van zo’n 55.200 euro per kilogram goud bereikt. Hetzelfde gebeurde ook bij zilver. Daarvoor betaalde je op 1 januari 2020 zo’n 510 euro per kilogram. Halverwege augustus was dit ongeveer 767 euro per kilogram. Met goud en zilver kan je dus veel winst maken.

Waarom beleggen in goud of zilver?

Vroeger werd goud als betaalmiddel gebruikt, maar dat is intussen al even verleden tijd. Toch is goud nog steeds heel nuttig, maar dan als investeringsinstrument. Goud is namelijk heel populair wanneer investeerders verwachten dat er turbulente tijden volgen. Eigenlijk reageert goud dus op een omgekeerde manier dan andere effecten. Hierdoor is het een verzekering voor wanneer aandelen onderuitgaan en daarom is een investering in goud en zilver er vaak een voor de lange termijn.

Desondanks kan de waarde van goud, maar ook die van andere metalen als zilver, op korte termijn flink schommelen en kan je dus op korte termijn winst (of verlies) boeken. Onder meer de marktrente, de koers van grote valuta als de Amerikaanse dollar, de inflatie en de internationale economische en politieke toestand beïnvloeden de goud- en zilverkoers. Samengevat gaat het natuurlijk om vraag en aanbod: wanneer de economie het niet goed (dreigt) te doen, stijgt de vraag naar goud en zilver en dus ook de koerswaarde. Deze koerswaarde wijzigt voortdurend en wordt beïnvloed door iedere transactie. Deze data worden permanent doorgegeven. Op websites als Goudstandaard.com kan je nauwgezet de goud- en zilverkoers volgen.

Fysiek beleggen in goud en zilver

Beleggen in edelmetalen als goud en zilver kan op verschillende manieren. In de eerste plaats kan je fysiek goud of zilver kopen. Dit bewaar je vervolgens in een (bank)kluis of je maakt gebruik van een verzekerde opslag bij de verkoper. Verkopers moeten natuurlijk winst maken en dus is er telkens een verschil tussen de laatprijs (de prijs die je betaalt bij het kopen van goud of zilver) en de biedprijs (de prijs die je krijgt bij het verkopen van goud of zilver). Hierbij is de laatprijs op elk moment hoger dan de biedprijs. Hoe groter de hoeveelheid is die je koopt, hoe minder hoog de laatprijs is. Bij een staafje goud van 50 gram zit je bijvoorbeeld zo’n 2,5% boven de aangekondigde prijs, terwijl dit bij een baar van 1 kilogram ongeveer 1% is.

Daarnaast kan je ook gouden juwelen kopen. Gouden juwelen hebben ook een esthetische waarde en dus betaal je meer dan de loutere edelmetaalprijs. Bovendien zijn ze vaak minder zuiver en kost het omsmelten ervan ook geld, waardoor je bij een verkoop minder krijgt dan de biedprijs. Echter, dergelijke gouden juwelen hebben soms een antiek- of verzamelwaarde, waardoor je bij heel oude gouden juwelen soms net meer kan krijgen dan de biedprijs. Het waarderen van antiek is hoe dan ook specialistenwerk. Dit is ook het geval bij oude gouden of zilveren munten.

Andere vormen van beleggen in goud of zilver

Ten slotte kan je ook indirect in deze edelmetalen beleggen, bijvoorbeeld door te investeren in trackers, door aandelen van zilvermijnen te kopen of door te investeren via afgeleide producten. Vooral dit laatste is niet zonder risico. We raden dan ook aan om enkel te investeren in financiële producten waarvan je voldoende kennis hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here