Thuis heb je waarschijnlijk voornamelijk plafondlampen en staande lampen. Deze lampen zorgen vooral voor sfeerverlichting, en wat fellere functionele verlichting om bij te lezen of in de keuken. Dergelijke lampen voldoen niet in een kantoor. Hier is de situatie vaak heel anders, en worden er bovendien andere eisen gesteld aan licht. Waar je op moet letten bij het kiezen van goede kantoorverlichting? Hieronder lees je vijf tips.
Energiezuinig en duurzaam
Als ondernemer is het belangrijk om op te kosten te letten. Om welk klein detail het ook maar gaat. Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol binnen ondernemingen, van grote tot kleine beslissingen. LED-lampen zijn lichtbronnen met een relatief laag energieverbruik, en met een lange levensduur. Online kun je allerlei soorten LED kopen, of het nu gaat om de populaire E27 en E14 schroeffitting, LED GU10 lampen, of LED TL buizen.
De juiste kleurtemperatuur
In een woning wil je vooral een knusse en gezellige sfeer creëren. Het is daarom ook gebruikelijk daar voornamelijk te kiezen voor warmwit licht. Dit heeft een lage kleurtemperatuur, dat wordt uitgedrukt in Kelvin. De verlichting voor een woning heeft vaak een warmte van 2700K, dit neigt naar een oranje kleur. In een kantoor gaat het echter niet alleen om gezelligheid. Er moet natuurlijk gewerkt worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen beter werken bij koel en wit, zogenaamd hard licht. Hier is het daarom beter om te kiezen voor een lichtbron met een heldere (hogere) kleurtemperatuur. Lichtbronnen met een temperatuur van 4000K (koel wit) of 6500K (daglicht) zijn hiervoor erg geschikt.
De juiste lichtsterkte
De hele dag naar een beeldscherm turen, is al vrij vermoeiend voor je ogen. Is er dan ook nog eens te weinig licht, dan versterkt dat nog eens. Om medewerkers goed te kunnen laten werken en ziekteverzuim te voorkomen zijn in de Arbo-regelgeving normen gesteld als het gaat om kantoorverlichting. In het direct werkvlak geldt een minimale lichtsterkte van 500 lux. Vijftig centimeter rondom het taakgebied dient de verlichtingssterkte nog minimaal 333 lux te zijn. In overige ruimten geldt een minimale lichtsterkte van 200 lux.
Combineer diffuus licht…
Een kantoor bevindt zich vaak in een gebouw met een grote vloeroppervlakte. Daarnaast heeft het vaak maar aan een kant ramen (tenzij je corner office hebt natuurlijk). Daglichttoetreding is hierdoor beperkt, en er is dus veel en sterke verlichting nodig. Bij computerwerk is echter lichtweerspiegeling erg hinderlijk. De basisverlichting in een kantoor bestaat dus uit indirect, rustig en anti-weerspiegelend licht. Dit zogenaamde diffuse licht geeft weinig schaduwen en verlicht een ruimte mooi egaal.
… Met functioneel verlichting
Diffuse verlichting moet zorgen voor de minimale lichtsterkte van 200 lux in een gebouw. De aanvullende functionele verlichting zorgt daarnaast met gericht licht voor de minimale lichtsterkte van 500 lux op een werkplek. Deze functionele verlichting verzorg je met tafel-, sta- of wandlampen. Omdat op verschillende momenten van het jaar en zelfs van de dag niet altijd evenveel verlichting nodig is, wordt dimbare functionele verlichting aangeraden.