Home Nieuws Gezondheidsmanagement levert resultaat op

Gezondheidsmanagement levert resultaat op

1812
DELEN

`Gezondheidsmanagement staat in Nederland nog in de kinderschoenen`, stelt Ivan Wolffers, hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur aan de VU. Het nut van preventie is daarom nog nauwelijks aan te tonen met cijfers. Onderzoek uit de Verenigde Staten wijst echter wel op een flink rendement. Een vitaliteitsprogramma, mits drie jaar lang volgehouden, van 1 dollar kan bijna 3 dollar opleveren. `Het zijn meerjarige strategieën die resultaten opleveren`, meldt auteur van het onderzoek Seth Serxner.

In de VS wordt veel gebruik gemaakt van beloningen. Een vrouwelijke taille van meer dan 90 centimeter moet bijvoorbeeld 760 euro per jaar bijdragen aan gezondheidszorg. `Boetes werken in elk geval niet. Beloningen werken wel, bijvoorbeeld door een geldbedrag voor te stellen voor elke kilo die eraf gaat`, stelt Wolffers.

Erik van der Ploeg, senior adviseur Gezond Ondernemen van Achmea, verwacht dat Nederlandse werkgevers de aanpak uit de VS zullen overnemen. `Het is een gezonde situatie dat je werknemers aanspreekt op hun eigen verantwoordelijkheid. Al zal in Nederland de focus meer liggen op inzetbaarheid dan op bijvoorbeeld overgewicht of roken.`

Gebaseerd op: Management Team

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here