Stel je eens voor: je bent eigenaar van een bedrijf en je gaat met al jouw werknemers naar een zakelijk event. Halverwege schrik je op door een nare gedachte die jou te binnen schiet: heb ik de lichten wel uitgedaan? En terwijl jij je dit bedenkt schiet jou te binnen dat jouw bedrijf smart home gebruikt. Hierdoor hoef jij jouw lichten niet meer aan of uit te doen.
Hoe komt het dat je door smart home je lichten nooit meer aan of uit hoef te doen?
Dit heeft te maken met sensoren die in jouw pand zijn ingebouwd. Deze sensoren signaleren of iemand zich in een ruimte bevindt. Nadat zij beweging van iemand hebben gesignaleerd ontsteken zij de lichten. Indien er dus geen beweging in jouw pand plaatsvindt branden de lichten dus niet. Om terug te komen op de in de voorgaande alinea geschetste casus kunnen we dus zeggen dat jouw schrikreactie volledig ongegrond was. Omdat jouw bedrijf over smart home beschikt gaan de lampen pas op het moment dat iemand zich beweegt branden.
Wat is de definitie van smart home?
In Nederland staat smart home vooral bekend als domotica. Smart home combineert diensten en technologie om een betere levenskwaliteit mogelijk te maken. Niet alleen software of apparatuur is dus van belang, ook diensten die van buiten jouw woning of bedrijf komen spelen een rol. Een voorbeeld van zo’n (externe) dienst is wifi. Bijna alle automatische apparaten in jouw huis of bedrijf hebben wifi nodig om te kunnen functioneren.
Maar niet alleen een externe verbinding kan jouw apparaten laten functioneren. Een voorbeeld van een lokale oplossing is bluetooth. Bluetooth kan jouw apparaten namelijk ook aan elkaar verbinden.
Voorbeelden van smart home
Nu je de voorgaande alinea’s hebt gelezen ben je natuurlijk benieuwd naar nog meer toepassingen van smart home/domotica. Daarom volgen nu een paar voorbeelden:
Verwarmen
Door smart home kan jij jouw bedrijf of huis automatisch laten verwarmen. Doordat een slimme thermostaat de temperatuur ’s nachts laat dalen en overdag laat stijgen verspilt je geen energie. Bovendien kan jij deze slimme thermostaat met jouw smartphone bedienen. Dus als je ’s nachts koude voeten krijgt hoef je niet meer helemaal naar beneden om je verwarming bij te stellen.
Spraakcommando’s
Tegenwoordig zijn in verscheidene huizen al slimme speakers terug te vinden. Deze speakers kunnen niet alleen geluid produceren, ze kunnen namelijk ook spraakcommando’s opvangen. Je kunt dus bijvoorbeeld aan een slimme speaker het weerbericht vragen.
Elektrische gordijnrails
Hoewel sommigen zich afvragen of deze smart home toepassing wel noodzakelijk is, vinden we dat elektrische gordijnrails niet op dit lijstje mogen ontbreken. Voor bejaarden die niet goed ter been zijn is het ideaal als de gordijnen van afstand bediend kunnen worden. Ook is het mogelijk dat jouw bedrijf of huis plekken heeft die niet goed bereikbaar zijn. In dit geval kan een op afstand bedienbaar gordijn ideaal zijn.
Waar koop je smart home/domotica?
Er zijn verschillende winkels die jou in jouw smart home behoeften kunnen voorzien. Voorbeeld van zo’n winkel is somfy. Hier kan je terecht voor al je smart home/domotica wensen.