Het is erg belangrijk, maar toch verzaken we hierin. Hoezo zetten we nu nog geen geld opzij voor later? Benedict Dellaert Prof. dr. ir. aan de Erasmus Universiteit Rotterdam weet het antwoord op deze vraag. Vanuit zijn beroep is hij veel bezig met besluitvorming door consumenten bij aankopen specifiek rond pensioenen. “Mensen willen bij het maken van een beslissing eenvoud en zekerheid, keuzes maken voor de toekomst zijn echter voor complex en onzeker. Bij plannen omtrent een (vervroegd) pensioen zit dat lelijk in de weg. Daarvoor moet je dertig, veertig jaar vooruitkijken – dat kan toch geen mens?”, stelt Dellaert.
Liever ‘niet verliezen’ dan ‘kans op winst’
De reden waarom we dit soort complexe keuzes voor ons uit schuiven is omdat onze hersens nu eenmaal zo werken. “Ons brein is geneigd om snel te denken we houden wat we nu hebben”, aldus Dellaert. “Het risico dat we 10% zouden verliezen, weegt voor ons zwaarder dan de kans om 10% te winnen. Bovendien vinden de meeste mensen € 100 euro nu leuker dan € 100 euro later.” Dit verschijnsel wordt in de wetenschap van behavioral finance aangeduid met delay discounting.
Twintig jaar uitstellen
Angst voor spijt is een derde oorzaak van uitstelgedrag, stelt Dellaert. “Mensen zijn bang om spijt te krijgen van hun keuzes. Terwijl we ironisch genoeg achteraf niet vaak spijt hebben van dingen die we hebben gedaan, maar vooral van dingen die we níet hebben gedaan. Denk hierbij aan het wissel van baan of tijdig geld opzijzetten om eerder te stoppen met werken. De praktijk is dat mensen het eerst twintig jaar uitstellen, en dan geen tijd meer hebben om nog een goede spaarpot op te bouwen. Zoals ook hierboven met het 100 euro voorbeeld, we laten het heden meestal zwaarder wegen dan de toekomst. Toekomstig inkomen is vaag; met inkomen van nu kun je nu prettig leven.”
Het kan wel
Zijn er manieren om dit uitstelgedrag te omzeilen? Dellaert denkt van wel: “Zoekend naar manieren om mensen te stimuleren om tijdig geld te reserveren voor later, vroegen Amerikaanse onderzoekers mensen om in een online keuzeprogramma geld te verdelen tussen twee potjes: een potje voor hun huidige zelf – met daarbij een foto zoals ze er nu uit zien – en een potje voor later, met daarbij een plaatje van een oudere versie van henzelf. Stopten ze meer geld in het potje voor nu, dan werd het gezichtje van hun latere zelf verdrietiger. Dat bleek significant te helpen: door hun oudere zelf te visualiseren, gingen mensen beter het belang zien om geld opzij te zetten voor later.” Door het visueel te maken met daarbij de gevolgen te laten zien kan kunnen we dat uitstelgedrag beïnvloeden.
Truc 2: pensioenopbouw met toekomstig geld
Dellaert kent nog een truc om vooral jongere mensen te stimuleren: “Je kunt het verschijnsel van delay discounting ook omdraaien: als we toekomstig geld minder waard vinden, is ook de drempel niet heel hoog om dat toekomstige geld ergens voor te reserveren. In een ander onderzoek kregen mensen het aanbod om niet van hun huidige salaris geld opzij te zetten, maar van toekomstige loonsverhogingen – geld dat ze nu nog niet hadden. Wat bleek: het kostte veel mensen relatief weinig moeite om toekomstig geld opzij te zetten. En ze bouwden daardoor aanzienlijk meer vermogen op dan mensen die hun beslissing uitstelden tot het moment dat ze daadwerkelijk die salarisverhoging kregen. Toekomstig geld reserveren voelt minder als ‘inleveren’ dan geld opzijzetten in het nu.”
Regel nu je vervroegd pensioen
Heb jij bijvoorbeeld de droom om eerder te kunnen stoppen met werken (dit heeft namelijk meer dan 72% blijkt uit onderzoek. Begin dan nu al met het vermogen opbouwen voor later. Dit kan door te beleggen, met de vermogensgroeitool van Evi van Lanschot bereken je hoeveel geld je nodig hebt.