Home Financiering Geld ophalen via crowdfunding, waar moet je op letten?

Geld ophalen via crowdfunding, waar moet je op letten?

2929
DELEN

Crowdfunding is hot: als ondernemer geld ophalen bij de massa, het heeft zo z’n voordelen. Niet alleen vergroot het de betrokkenheid van potentiële klanten, het zorgt ook voor een grotere onafhankelijkheid ten opzichte van kredietinstellingen. Vaak is het een stuk toegankelijker, ook bij kleinschalige ophalingen. Belangrijk is wel dat je het goed én veilig doet. Het klinkt anti-Cruijfiaans, maar ieder voordeel heeft nu eenmaal ook een nadeel. Wij geven alvast mee hoe je je kan indekken ten opzichte van die vele valkuilen.

Kies voor een geschikt platform

Er zijn heel wat buitenlandse platformen op de markt, maar die zijn allesbehalve een aanrader. De Nederlandse wetgeving is erg strikt, zeker wanneer je bijvoorbeeld een rente, aandelen of obligaties toekent in ruil voor de gedane investering. Om nog maar te zwijgen van juridische problemen die kunnen ontstaan bij crowdfundingplatformen met een maatschappelijk adres op één of ander tropisch eiland.

Het AFM, de Autoriteit Financiële Markten, houdt een register bij van alle erkende crowdfundingplatformen in Nederland.  Momenteel bevat dat register al 59 erkende platformen. Bij ieder platform wordt de specifieke toelating weergegeven alsook een eventuele einddatum van de erkenning. Keuze zat.

Let op voor woekerrentes

Er wordt aangenomen dat investeringen via crowdfundingplatformen erg risicovol zijn. Beleggers kunnen zo hoge rentes opstrijken van acht tot tien procent, maar als ondernemer moet je daar meestal nog een schep(je) bovenop doen: het platform wil natuurlijk ook wat. Als startende ondernemer kan het een handige tool zijn om zonder een al te sterke kredietwaardigheid toch geld op te halen, maar die hoge rente zal ook een druk op de onderneming uitoefenen.

Weet dat er ook crowdfundingplatformen zijn die op basis van een eigen kredietwaardigheidsonderzoek een veel gunstigere rente toekennen. Als gevestigde waarde kan dat interessant zijn, maar met zo’n gunstige kredietwaardigheid kan je evenzeer bij de bank aankloppen. Vraag daarom verschillende offertes op en vergelijk goed, want de verschillen blijken soms gigantisch te zijn.

Administratieve werklast

Wanneer je kiest voor een crowdfundingplatform schakel je de tussenkomst van de bank uit. Dat kan voordelen met zich mee brengen, maar kan zeker ook een nadeel kennen: de administratieve werklast. Aangezien je rechtstreeks in contact staat met de beleggers zal je ook gerichte informatie moeten verstrekken, vragen moeten beantwoorden en misschien wel een promotievideo moeten maken. Gaat het om een lening, dan zal je iedere belegger periodiek moeten betalen. Een lening via de bank is op dat vlak een stuk eenvoudiger en vergt heel wat minder tijd en administratie.

Natuurlijk zijn er wel oplossingen: sommige platformen nemen die werklast volledig uit handen – maar vragen dan wel een hogere vergoeding. Ook kan je een minimale inleg bepalen per belegger, maar weet wel dat particuliere beleggers zelden tienduizenden euro’s op tafel zullen leggen. Toch lijkt ons een minimum van € 500 echt wel aangewezen.

Opletten geblazen: wanneer je kiest voor een platform die heel wat extra diensten aanbiedt, controleer dan ook of dat platform wel zo’n ideale partner is. Crowdfundingplatformen zijn vaak ook zelf startups en dan is er altijd een risico op faillissement. Verdwijnt het platform, dan verdwijnen de diensten. Maar jij moet wel nog steeds alle verplichtingen ten opzichte van de beleggers in acht nemen.

Opletten bij contracten

Als je aanklopt bij een crowdfundingplatform zal je al snel een contract moeten ondertekenen. Neem dat erg goed door, want die bepalingen kunnen nefast zijn voor jouw onderneming. Belangrijk is dat er een zogenaamd drempelbedrag wordt opgenomen. Als je 100.000 euro wilt ophalen maar die cijfers uitblijven, kom je immers voor een probleem te staan: de gehoopte investering kan je niet doen, maar de rente zal je wel moeten uitbetalen. Natuurlijk kan je dan nog steeds aankloppen bij jouw bankier, maar er was natuurlijk een reden waarom je voor crowdfunding koos. Trouwens: wanneer jouw concept niet aanslaat op een crowdfundingplatform, dan wil dat mogelijks ook iets zeggen voor jouw marktonderzoek. Misschien zal jouw idee niet zo’n groot succes zijn als je zelf dacht? Haal het maximale uit de administratieve last en neem de verkregen gegevens dan ook gewoon op in jouw onderzoek.

Onze tip: zorg ervoor dat er steeds een minimale ophaling wordt afgesproken in de overeenkomst met het platform. Wordt dat bedrag niet opgehaald binnen een afgebakende termijn, dan wordt het contract ontbonden. Goede afspraken maken goede vrienden.

Conclusie

Alhoewel crowdfundingplatformen populairder zijn dan ooit, zijn er ook heel wat risico’s aan verbonden. Ga enkel in zee met erkende platformen en beoordeel vooral zelf of ze al dan niet een lang leven beschoren zijn. Weet dat er een wel erg grote administratieve last aan verbonden is en dat je misschien het verhoopte bedrag niet zal ophalen. Vooral als startende ondernemer kan het erg interessant zijn, maar ook voor gevestigde waarden die rechtstreeks contact willen met hun potentieel doelpubliek. De belangrijkste tip: klop misschien toch eerst eens aan bij de bank, pas dan kan je echt gericht vergelijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here