Home Lifestyle Geld lenen om energie te besparen

Geld lenen om energie te besparen

885
DELEN
Geld lenen om energie te besparen

Een huis kopen en meer energie besparen is een aantrekkelijke combinatie. Alleen heb je voor energiebesparende maatregelen extra geld nodig. Kun je dit wel combineren met een maximale lening voor de aankoop van een woning?

Extra lenen bovenop je maximale hypotheek

Gelukkig wel. Energie besparen is een belangrijk doel geworden in onze samenleving. Bovendien wordt besparen steeds aantrekkelijker, nu de energieprijzen tot ongekende hoogte zijn gestegen. Om energiebesparing te stimuleren, is er speciaal voor energiebesparingsmaatregelen extra ruimte gecreëerd. Die extra ruimte bestaat erin dat je bovenop je maximale leencapaciteit bij de bank voor de aankoop van een woning, een extra bedrag mag lenen. Dat bedrag mag maximaal 6% bedragen van de waarde van je woning. Hier zit wel een maximum aan, want zo’n extra lening voor energiebesparende maatregelen mag niet meer bedragen dan 9.000 euro. Dat is een fors bedrag als het om het isoleren van een eengezinswoning gaat. Je kunt er je vloer voor laten isoleren, de spouwmuur mee laten vullen en ook nog een stuk of 10 zonnepanelen voor aanschaffen.

Groen lenen met korting

Groen lenen met korting

Sommige hypotheekverstrekkers hebben voor het financieren van energiebesparende maatregelen zelfs een aparte hypotheekvorm bedacht. Zo hanteert Van Lanschot bijvoorbeeld de Groenhypotheek. Die geeft recht op een half procent korting op het basistarief van de hypotheekrente. Zulke kortingsacties schelen weer een stukje in je maandelijkse kosten.

Kosten en baten berekenen

Maar misschien vraag jij je af of het niet te duur wordt, een gewone hypotheek plus een hypotheek om de energiebesparing mee te financieren. We willen niet zeggen dat het allemaal goedkoop is, maar je moet je hierbij wél twee dingen realiseren. Bespaar je op het gebruik van je energie en lever je misschien soms stroom terug aan het elektriciteitsnet, dan kun je flink besparen op je maandelijkse energielasten. Die besparing kun je dus gelijk in aftrek brengen op de extra hypotheekrente die je moet betalen over de hypotheek. Maar er komt nog een kostenvoordeel bij: je huis wordt door al deze energiezuinige maatregelen direct een stuk meer waard.

Dat is een mooie gedachte. Zeker als de koop van dit huis slechts één van de stappen in je wooncarrière is. Over een aantal jaren kun het huis tegen een verkoopprijs in de markt zetten die veel hoger ligt dan de prijs van een woning waarbij niks aan energiebesparing is gedaan. Bovendien besparen we niet alleen maar energie voor het geld. We hopen hierdoor ook minder schadelijke stoffen uit te stoten. Zo bouwen we aan een betere leefomgeving en die is eigenlijk onbetaalbaar.

Energiebesparende maatregelen

Waar moet je aan denken als je energie wilt besparen? In de eerste plaats vaak aan het investeren in hoog rendementsglas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, isoleren van kozijnen en deuren, dakisolatie en zonnepanelen op het dak. Maar ook als je voor een warmtepomp kiest is dat een maatregel waarvoor je extra kunt lenen. En als je de ventilatie energiezuinig wilt maken, is dat een doel dat eveneens onder de extra leencapaciteit valt. Heb je trouwens weleens gedacht aan een douche met warmteterugwinning? Zo’n douche-wtw zorgt ervoor dat het wegstromende warme water wordt gebruikt om koud water alvast mee op te warmen. Slim bedacht, vind je niet?

Ga je een nieuw huis kopen of wil je energie besparen in het huis waar je al in woont? Zet dan de zaken eens op een rij. Waarschijnlijk is investeren in energiebesparing goedkoper dan je denkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here