Home Financiering Geld lenen als ondernemer: dit zijn de opties

Geld lenen als ondernemer: dit zijn de opties

3215
DELEN
geld lenen als ondernemer

Als ondernemer ben jij waarschijnlijk ook iemand die altijd kansen ziet. Kansen om je onderneming te laten groeien of uit te breiden, door te investeren in roerende of onroerende zaken. Voor investeringen moeten echter wel voldoende financiële middelen voorhanden zijn. Zit bij jou ook veel van het zakelijk vermogen in het bedrijf? Dan kan een lening uitkomst bieden.

Een lening kun je gebruiken om te investeren in middelen met een economische levensduur van meer dan een jaar. Voorbeelden van roerende zaken zijn inventaris zoals machines of een nieuwe bedrijfsauto. Bij onroerende zaken kun je denken aan een nieuw bedrijfspand of verbouwing daarvan, opslag, grond of herfinanciering van vastgoed. Welke soorten leningen zijn er?

Een zakelijke lening

Vaak worden investeringen gefinancierd door middel van zakelijke leningen. Deze worden ook wel een bedrijfslening, zakelijk krediet, ondernemerskrediet of zakelijke financiering genoemd. Bij de aanvraag moet je veel documenten kunnen overleggen, zoals een ondernemingsplan, definitieve jaarrekeningen van de afgelopen jaren, overzichten van debiteuren en crediteuren en een onderbouwing van de kredietaanvraag. Bij de meeste banken duurt het wel enige weken voordat je beschikt over het geld, dus houd hier rekening mee bij de aanvraag.

Een doorlopend krediet

Wil je sneller over het geleende bedrag beschikken? Dan is een doorlopend krediet een betere optie, omdat je hierbij niet alle documenten die nodig zijn bij de aanvraag van een zakelijke lening hoeft te overleggen. Deze leningsvorm biedt bovendien meer flexibiliteit, handig wanneer je nog niet precies weet wanneer en hoeveel geld er nodig is. Deze optie kan ook goedkoper zijn, aangezien je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag. Je kunt goedkoop een doorlopend krediet aanvragen bij Kredietconcurrent.nl.

Een microkrediet

Kun je geen lening krijgen bij een bank of geldverstrekker, dan kun je mogelijk wel terecht bij Qredits voor een microkrediet. Qredits is deels gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken. Dit initiatief van de grootste banken in Nederland verleent mkb- of microkredieten tot 150 duizend euro. De rente is vergelijkbaar met die van andere geldverstrekkers, maar je krijgt naast de lening ook ondernemerstools en coaching.

Financiële middelen door crowdfunding

Steeds populairder wordt het om niet bij traditionele geldverstrekkers aan te kloppen voor een lening, maar bij individuele personen of investeringsmaatschappijen. Hiervoor zijn er intussen diverse platforms waar je voor een bepaalde project of specifieke investering geld kunt inzamelen door middel van crowdfunding. Zo krijg je het benodigde bedrag bij elkaar van diverse investeerders. Je kunt de rente zelf bepalen, maar een hogere rente zal natuurlijk meer investeerders aantrekken. Dit is een snelle manier om geld in te zamelen, aangezien vaak het benodigde bedrag al binnen een dag bereikt is.

Tip: Kijk ook of je in aanmerking komt voor een van de vele subsidies of regelingen van de Nederlandse overheid!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here