Home Lifestyle Gehoorschade op het werk voorkomen: 5 tips

Gehoorschade op het werk voorkomen: 5 tips

1219
DELEN
Gehoorschade op werk voorkomen

Gehoorschade komt vaker voor dan je denkt: er zijn maar genoeg mensen die zonder dat ze het eigenlijk wisten al gehoorschade op hebben gelopen. Ontzettend vervelend natuurlijk om er op een gegeven moment achter te komen dat je te laat bent en dat de schade al aangericht is. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om klachten voor te zijn en gehoorschade op het werk te voorkomen. We geven je een aantal handige tips.

1. Doe een hoortest

Doe om te beginnen eens een online hoortest om te kijken hoe jouw gehoor ervoor staat. Zo weet je meteen of je direct drastische stappen moet gaan nemen of preventief aan de slag kunt gaan. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

2. Doe regelmatig een geluidscheck

Ben jezelf altijd bewust van het volume van het geluid om je heen. Een plotselinge harde knal kan al snel voor gehoorschade zorgen, en dat maakt het ontzettend belangrijk om je omgeving goed in de gaten te houden. Doe dus altijd even een geluidscheck voordat je een ruimte betreedt. Waar komt het geluid vandaan, wat kan ik van het geluid verwachten en welk volume zal ik om me heen hebben? Op deze manier kun jij je oren op de juiste manier beschermen indien nodig.

3. Gebruik de technologie

Maak je al gebruik van een gehoorapparaat? Maak dan gebruik van de technologische ontwikkelingen op dit gebied: het lawaaireductie programma bijvoorbeeld. Vraag eventueel even bij je audicien naar de mogelijkheden.

Gehoorschade voorkomen

4. Neem oordopjes mee

Heb je nog geen gehoorapparaat? Zorg dan dat je altijd een set oordopjes bij je hebt. De kwaliteit van oordopjes is ontzettend verbeterd en je vindt ze voor allerlei soorten geluid. Zo zijn er speciale oordopjes voor concerten, voor in het verkeer of zelfs voor in het openbaar vervoer. Op deze manier heb je altijd de mogelijkheid om jouw gehoor op de juiste manier te beschermen, zonder jezelf helemaal van de buitenwereld af te hoeven sluiten. Werk je bijvoorbeeld in een branche als de bouw; dan zijn dit soort oordopjes natuurlijk een echte must.

5. Eet en leef gezond

Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, heeft ook je eten invloed op je gehoor. Nu bestaan er geen speciale drankjes of hapjes waar je jouw gehoor mee kunt beschermen, maar een gebalanceerd en gevarieerd dieet kan er wel voor zorgen dat jouw gehoor langer goed blijft.

Wat doe jij al om je gehoor te beschermen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here