Home Horeca Garandeer meer veiligheid in de horecabranche

Garandeer meer veiligheid in de horecabranche

1942
DELEN
Meer veiligheid in de horeca

Veiligheid in de horecabranche heeft niet in elke horecazaak de hoogste prioriteit. Er doen zich regelmatig problemen voor die zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Werkgevers dienen te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat geldt voor alle horecazaken en zowel voor bedieningsmedewerkers als voor keukenmedewerkers. Alle medewerkers zijn constant in beweging en daarin schuilen allerlei soorten gevaren. Het is uiteraard het beste om bedrijfsongelukken te voorkomen. Daarom is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in wat voor soort gevaren er zijn in de verschillende horecadisciplines. Op basis daarvan is het mogelijk om de nodige maatregelen te nemen en echt veiligheid te garanderen in de horecabranche.

Als bedieningsmedewerker

Bedieningsmedewerkers lopen constant heen en weer met de nodige risico´s. Bijvoorbeeld als de vloer glad is en de medewerker tijdens een onoplettend moment uitglijdt. Al dan niet met borden of een vol dienblad met glazen in de handen. In veel horecazaken zijn ook trappen aanwezig. Deze brengen eveneens risico´s met zich mee. Bijvoorbeeld door de uitvoering met smalle treden of vanwege gladde traptreden. Een antislip vloer en antislip trap komen dan goed van pas om de veiligheid in de horecabranche te garanderen. Uitglijden is daarmee te voorkomen.

Bedieningsmedewerkers hebben eveneens met andere risico´s te maken. Bijvoorbeeld met het vastpakken van te hete borden. Een witte nette doek is een praktische oplossing om het verbranden van vingers te voorkomen. Een goede instructie van het personeel maakt uiteraard ook onderdeel uit van het voorkomen van bedrijfsongelukken. Dat geldt eveneens voor het schoeisel dat de bedieningsmedewerkers dragen. Het beste is om schoenen met goede profielzolen te dragen.

Garandeer meer veiligheid in de horecabranche

Als keukenmedewerker

De keukens in horecazaken vormen een potentieel risico voor de keukenmedewerkers indien er geen maatregelen zijn genomen. In de keuken is een gladde vloer mogelijk nog gevaarlijker. Een keukenmedewerker die uitglijdt en in een val een hete pan meeneemt, heeft een groot probleem. Er zijn bovendien extra redenen om voor een goede keukenvloer te zorgen.

De kans op vocht op vloer is veel groter. Bijvoorbeeld door de hittedamp die neerslaat. Of in de spoelkeuken waar met het afwassen een grote kans bestaat dat er water op de grond komt. In de keuken zijn er tevens andere risico´s aanwezig. Bijvoorbeeld rook die van de pannen, grill of frituur afkomt. Een goede afzuiging is gewenst om te voorkomen dat de rook op de keel van de keukenmedewerkers slaat.

Voorkom uitglijden in de horeca

Het is in de hele horecabranche belangrijk om de veiligheid van medewerkers te garanderen. Dat begint met het voorkomen van ongelukken door uitglijden op een gladde vloer. Werknemers in de horecabranche lopen namelijk twee keer zoveel kans op een ongeluk tijdens werktijd in vergelijking met vele andere sectoren. Daar is wat aan te doen met gerichte maatregelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here