Home Duurzaam Fiscale voordelen elektrische auto

Fiscale voordelen elektrische auto

1189
DELEN
Fiscale voordelen elektrische auto

Je rijdt iedere dag van en naar het werk, en gebruikt je auto ook regelmatig voor andere zakelijke ritten. Dus wat voor auto kun je nu het beste rijden? Twijfel je tussen een sportauto vs elektrische auto? Een keuze die niet altijd even makkelijk te maken is. Toch wordt de elektrische auto voor zowel privé als zakelijk gebruik steeds populairder. Niet alleen zijn deze een stuk beter voor het milieu (en ben je zo dus ook maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen); maar ze brengen ook allerlei fiscale voordelen met zich mee. We hebben de fiscale voordelen van een elektrische auto voor je op een rijtje gezet.

1. De bijtelling

De auto van de zaak kent een standaard bijtellingspercentage; een percentage dat tot 1 januari 2019: 22 procent van de cataloguswaarde was. Een volledig elektrische auto ontving daarentegen een korting waardoor het bijtellingspercentage maar 4 procent was. Sinds 2019 geldt er een gecombineerd bijtellingspercentage. Een cataloguswaarde tot € 50.000 kent een bijtellingspercentage van 4 procent, maar alles wat boven deze waarde valt komt met een 22 procent bijtelling.

2. De milieu-investeringsaftrek

Met een elektrische auto investeer je natuurlijk in een betere leefomgeving. Voor het zakelijk gebruik van een elektrische auto (wat natuurlijk een stukje duurzaam ondernemen is) kun je dan ook de milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Wel is hier alleen sprake van wanneer de investering voorkomt op de Milieulijst 2019 van RVO.nl. Tot een bedrag van € 40.000 kan er wel 27 procent MIA geclaimd worden!

3. Het bpm (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen)

Wanneer je een auto naar Nederland importeert moet je natuurlijk bpm betalen; het tarief hiervan is afhankelijk van de CO2-emissie. Voor een elektrische auto hoef je dus geen bpm te betalen: er wordt een nihiltarief gehanteerd!

4. Het verzekeren

Elektrische auto's fiscaal

En dan ook de verzekering. Met de autoverzekering bij FBTO kun jij jouw elektrische auto op de juiste manier verzekeren. Wel moet je elektrische auto aan bepaalde voorwaarden op het gebied van beveiliging voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld een volgsysteem in zitten; heb je deze niet, dan wordt je elektrische auto waarschijnlijk niet geaccepteerd door de verzekering.

5. Motorrijtuigenbelasting

Naast het feit dat je geen bpm hoeft te betalen komt ditzelfde voordeel terug bij de motorrijtuigenbelasting: ook hier geldt een nihiltarief voor volledig elektrische auto’s. Rijdt je daarentegen een plug-in hybride, dan geldt er een halftarief.

Dit soort besparingen maken de investering in een elektrische auto dus een stuk aantrekkelijker!

Dit is een samenwerking met FBTO.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here