Home Nieuws Europese Commissie keurt grote verandering op telecommarkt goed

Europese Commissie keurt grote verandering op telecommarkt goed

2783
DELEN
Telecommarkt

Ziggo en Vodafone kondigden enkele maanden geleden aan mogelijkheden tot een samenwerking of zelfs een fusie te onderzoeken. Begin augustus hebben beide telecomgiganten laatstgenoemde integratie voorgelegd aan de Europese Commissie welke inmiddels haar goedkeuring aan een fusie heeft verleend. Wel moet er aan één belangrijke voorwaarde worden voldaan: er moet voldoende concurrentie op de markt blijven. Dat betekent dat de diensten die Vodafone aanbiedt voor vast internet en vaste telefonie moeten worden beëindigd. Vodafone zal haar vaste diensten verder moeten exploiteren via het vaste kabelnetwerk van Ziggo en de mobiele diensten mogen alleen worden voortgezet op het netwerk van Vodafone.

Vodafone veel geïnvesteerd in vaste diensten

“Hoewel Vodafone en Ziggo gelukkig zullen zijn met het besluit van de Europese Commissie zal het toch behoorlijk pijn doen”. Dat zegt directeur Paul Verheest van Laagsteprijswijzer, waar bedrijven en consumenten vast internet, bellen en televisie kunnen vergelijken en afsluiten. “Vodafone heeft de laatste jaren bijzonder veel geïnvesteerd om voet aan de grond te krijgen in de markt van vast internet en tv. Deze diensten werden nu vooral via het netwerk van KNP aangeboden. De aangeboden abonnementsprijzen lagen een stuk lager dan bij concurrenten waardoor Vodafone veel klanten voor vaste diensten wist af te snoepen van de concurrentie. Nu er een nieuw bedrijf komt welke én een vast netwerk heeft (Ziggo) én een mobiel netwerk dan zal dit voor behoorlijk wat opschudding zorgen bij KPN. De Nederlandse telecommarkt zal vanaf dat moment te maken krijgen met twee grote telecomspelers.”

ACM dient eveneens verzoek in tot onderzoek naar fusie

Autoriteit Consument en Markt gaf bij de aankondiging van een mogelijke samenwerking tussen Vodafone en Ziggo aan dit graag zelf te onderzoeken. Dit verzoek werd echter geweigerd door het Europese orgaan. Grootste reden tot zorg bij ACM is dat KPN op dit moment verplicht is haar kabelnetwerk open te stellen voor concurrenten. Een soortgelijke constructie heeft zij ook in gedachte voor het nieuw te vormen bedrijf tussen Vodafone en Ziggo. Wanneer dit niet gebeurd zou er wederom sprake kunnen zijn van oneerlijke concurrentie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here