Home Blogs Energielabel voor bedrijfspanden naar Energielabel C

Energielabel voor bedrijfspanden naar Energielabel C

2641
DELEN
bedrijfspanden energielabel c

Het energielabel van bedrijfspanden moet per 2023 minimaal C bevatten. Panden worden geclassificeerd tussen energielabel a tot en met energielabel G. A is het meest gunstige energielabel en G is een negatieve beoordeling van het energieverbruik van een pand. Een energielabel wordt door een leverancier bepaald, deze is ook verantwoordelijk voor de registratie bij de RVO en de afgifte van het energielabel naar de aanvrager. De notaris zal deze nodig hebben bij de koopakte of de verhuurovereenkomst. Een energielabel regelen is in veel gevallen een eenvoudige handeling, waarbij de meeste zaken uit handen worden genomen. Wel is het zo dat er veel verschillende aanbieders zijn en de keuze wat dat betreft aanzienlijk is.

Nieuwe regelgeving 2023

De nieuwe regeling houdt in dat alle panden die losstaand groter zijn dan 100m2 minimaal een energielabel C moeten behalen. Veel bedrijfspanden hebben nog niet deze beoordeling gekregen en daarvoor zullen de nodige investeringen dienen te worden gedaan om energiebesparende panden te creëren. Via verschillende wegen is het mogelijk om subsidies aan te vragen om besparende maatregelen te ondernemen. Vanuit de regering is het besluit genomen om deze nieuwe wetgeving door te voeren om duurzamere bedrijfspanden in Nederland te krijgen en te voldoen aan de Europese norm.

Energielabel voor bedrijven is verplicht

Naast het feit dat de nieuwe regelgeving voor sommige bedrijven een obstakel en issue zal vormen is het ook gewoon verplicht. Dit is wel pas het geval indien een pand wordt verkocht of verhuurd. Er zijn verschillende aanbieders voor een energielabel voor een bedrijfspand. De prijzen voor een energielabel verschillen per aanbieder, hetzelfde geldt voor de tijdsspan per aanbieder. Aanbieders werken door heel het land en dienen te zijn gecertificeerd om energielabels voor bedrijven af te kunnen geven. Deze EPA-adviseurs komen op locatie een pand inmeten en de energieprestaties worden hierin meegenomen. Daarin zijn bijvoorbeeld de verlichting, isolatie en verwarming/koeling belangrijke aspecten die de hoogte van het energielabel bepalen.

Energieneutraal in 2030?

Vanuit Rijkswaterstaat is het doel om in 2030 energieneutraal te werken. Hierbij dient een groene omgeving centraal te staan voor de nieuwe generatie. De doelstelling van de Rijksoverheid met betrekking tot gebouwen en panden energieneutraal is daarin iets soepeler. Panden dienen per januari 2050 Energielabel A te krijgen. De gebouwen en panden moeten dus volledig energieneutraal zijn vanaf dit moment. Alle panden en gebouwen die nog niet voldoen aan deze vereisten, zullen stappen moeten maken en ervoor zorgen dat energiebesparende maatregelen worden genomen. Deze investeringen zullen voor de investeerder een bepaalde terugverdienperiode hebben en subsidies kunnen hiervoor worden aangevraagd. Deze tegemoetkoming dient de drempel voor pand/ vastgoedeigenaren te verlagen om energiezuiniger te werk te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here