Home Tips Energielabel bedrijfspand; waarom nodig?

Energielabel bedrijfspand; waarom nodig?

4497
DELEN
Energielabel voor bedrijven

Wist je dat het verplicht is om als pandeigenaar te beschikken over een energielabel voor je bedrijfspand als je het pand verhuurt of verkoopt? Als je geen boete wilt ontvangen is het dus noodzakelijk om een energielabel aan te vragen. In dit artikel vertellen wij wat een energielabel is, wat de verplichting inhoudt en hoe het aanvragen werkt.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft de energiezuinigheid van een bedrijfspand aan. Als pandeigenaar heb je op deze manier inzicht in de energieprestaties van het bedrijfspand. Ook eventuele huurders of kopers hebben op deze manier meer inzicht in de energieprestaties van het pand.

Het pand kan verschillende energieklassen toegewezen krijgen, dit loopt uiteen van label-A en label-G. Energielabel A is het meest energiezuinig, waar het energiegebruik bij label-G hoog is. Een groen energielabel heeft vele voordelen voor jou als pandeigenaar.

Heeft je bedrijfspand een slecht energielabel? In het energierapport, waar ook het energielabel in staat, vind je een aantal maatregelen die je kunt treffen voor een energiezuiniger pand. Het treffen van deze maatregelen zorgt dus ook voor een beter energielabel. Denk aan maatregelen als isolatie, energiezuinige verlichting, zonnepanelen of zonwering zijn.

Energielabel verplichting

Een energielabel is al jaren verplicht, maar vanaf 2023 wordt het ook verplicht om over minimaal een energielabel C te beschikken. Beschik je als pandeigenaar tegen die tijd niet over een energielabel C? Dan riskeer je een boete. Het is dus verstandig om een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor het vaststellen van een energielabel.

Wist je trouwens dat er een aantal uitzonderingen zijn die niet energielabel plichtig zijn? Zo zijn monumenten, tijdelijke gebouwen, religieuze gebouwen, bedrijfshallen voor opslag en recreatiewoningen niet energielabel plichtig. Ook de verplichting voor een energielabel C in 2023 geldt dus niet voor deze gebouwen.

Energielabel voor je bedrijfspand aanvragen

Een energielabel aanvragen kan heel snel en gemakkelijk via Bedrijfsenergielabels.nl. Dit BRL 9500 gecertificeerde bedrijf levert binnen één week een energielabel voor jou bedrijfspand. Na het opnemen van contact wordt er een opname gepland binnen 7 dagen, vervolgens worden de opgenomen gegevens op kantoor uitgewerkt tot energielabel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here