Met de opkomst van de elektrische fiets, komt ook een nieuwe fiscale uitdaging. Als aangedreven voertuig onderscheidt de elektrische fiets zich van de gewone fiets. Dus hoe zit het dan fiscaal gezien als je als ondernemer er een elektrische fiets voor het werk wil gaan gebruiken?
Privé of van de zaak
Je kunt ervoor kiezen om een e-bike aan te schaffen uit je privévermogen en deze ook voor zakelijke doeleinden in te zetten. In dat geval mag per gereden kilometer 0,19 euro per ‘zakelijk’ gereden kilometer van aftrekken van je winst wanneer je de aangifte inkomstenbelasting doet. In tegenstelling tot een gewone fiets, verbruikt een elektrische fiets immers wél brandstof, namelijk stroom. Je kunt echter niet hiernaast ook nog zaken als de verzekering, tol of parkeergeld aftrekken, want dit zit al in die 0,19 euro verwerkt. Maar als je jouw elektrische fiets voor tenminste 10 procent van het gebruik voor zakelijke doeleinden wil inzetten, kun je hem op naam van je bedrijf zetten. Dat heeft als voordeel dat je dan ook kosten als het aankoopbedrag, de verzekering en het onderhoud als aftrekposten kunt opvoeren.
Fiets als bedrijfsvermogen
Zet je je elektrische fiets als bedrijfsvermogen op de zaak, dan mag dat pas wanneer minimaal 10 procent van de gefietste kilometers zakelijk zijn. Gelukkig is het sinds 2020 zo dat je geen rittenregistratie meer hoeft bij te houden zodat je je privékilometers niet kunt aftrekken. Maar in plaats daarvan geldt er wel een bijtelling, zoals die ook geldt bij auto’s van de zaak waar privé mee gereden wordt. De bijtelling bedraagt bij een elektrische fiets 7 procent van de consumentenprijs van de fiets, inclusief btw dus. Als de fiets meer kost van 450 euro, komt deze dan op de balans van je onderneming te staan als vermogen. Je kunt je zakelijke elektrische fiets ook afschrijven via de aangifte inkomstenbelasting. Is het totaalbedrag van de investeringen die je aftrekt in een jaar meer dan 2400 euro, dan kom je in aanmerking voor een extra investeringsaftrek van 28 procent, namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeren loont dus.
Dat jouw zakelijke fiets aftrekbaar kan zijn, wil niet zeggen dat je niet je best hoeft te doen om het onderste uit de kan te halen. Het kan namelijk ook nog eens zo zijn dat jouw gemeente of provincie een subsidie aanbiedt aan mensen die een elektrisch voertuig aanschaffen. Hiervoor kun je op de website Nederland Elektrisch kijken of natuurlijk op de website van je gemeente of provincie.