De Kamer van Koophandel gaf het al aan: het aantal startende ZZP’ers met een eigen nagelstudio neemt razendsnel toe. Dat is niet onlogisch, want zo’n nagelstudio’s zijn ook gewoon ongemeen populair. Het grote voordeel is dat zij die zo’n nagelstudio opstarten echt wel weten waar ze aan toe zijn. Meestal hebben ze een grondige opleiding achter de rug of hebben ze al enkele jaren geoefendheid op hun conto. Promotie maken als nagelstyliste blijkt, althans voor zij die niet over het juiste netwerk beschikken, moeilijk te zijn. Velen zoeken hun heil dan in hun eigen nagelstudio, vaak voortspruitende uit hun ondernemersinstinct die er al van natura ingebakken zat.
Jij wilt ook een eigen nagelstudio starten? In onderstaande bespreking stellen we jou enkele prangende vragen en helpen we jou na te denken over jouw toekomstig geesteskind.
1. Nagelstudio starten: een goed idee?
2. Parttime of fulltime?
3. Voor welke ondernemingsvorm ga ik?
4. Werken op locatie of een eigen pand?
5. Duidelijkheid? Begin dan aan je ondernemingsplan
Nagelstudio starten: een goed idee?
Of een eigen nagelstudio beginnen al dan niet een goed idee is, dat kunnen wij jou uiteraard niet zomaar vertellen. Wel zijn er enkele signalen die al dan niet op succes kunnen wijzen.
In de eerste plaats zullen jouw persoonlijke eigenschappen een rol spelen. Niemand wordt dan misschien als ondernemer geboren, maar toch hebben we allemaal bepaalde karaktertrekjes. Wil je een eigen nagelstudio beginnen, dan zal je toch over zo’n instinct moeten beschikken. Doe gerust eens een persoonlijkheidstest of spreek erover met anderen, op die manier kan je heel veel leren over jezelf. En maak je verder ook niet al te veel zorgen: het merendeel leer je toch gewoon gaandeweg.
Een diploma is geen vereiste: je kan een nagelstudio beginnen zonder diploma. Basiskennis van bedrijfsbeheer is natuurlijk wel nog steeds vereist. Stel jezelf natuurlijk de vraag of een nagelstudio beginnen zonder diploma wel zo’n goed idee is. Zou je misschien toch niet een praktijkcursus volgen om alle vaardigheden in de vingers te hebben? Heb je al een jarenlange ervaring in een nagelstudio, dan zal een nagelstudio beginnen zonder diploma niet zo’n groot probleem zijn.
Verder moet je jezelf afvragen of jouw omgeving zich ook schikt voor het ondernemerschap. Kan je die financiële onzekerheid echt missen als koude pap? Dan zal een nagelstudio starten waarschijnlijk meer voor stress dan genot zorgen.
Is het moment nog niet rijp? Uitstel is geen afstel: overweeg misschien om de stap pas binnen enkele jaren te zetten. Of zie het net omgekeerd en interpreteer jouw situatie als een uitdaging om jouw persoonlijke capaciteiten uit te werken, dat zal misschien wel éxtra motiverend werken. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, om het op z’n Cruijffiaans te zeggen.
Parttime of fulltime?
Een eigen nagelstudio starten is één zaak, een ideale balans vinden tussen werk en privé is vaak een stuk moeilijker. Een nagelstudio starten is in de praktijk een handige methode om die balans heel eenvoudig terug te kunnen vinden. We horen het dan ook vaak bij jonge vrouwen die hun eigen nagelstudio beginnen: “eindelijk heb ik opnieuw tijd voor mijn gezin”.
Natuurlijk zal dat lang geen garantie hoeven te zijn. Je zal dan ook zelf voor de keuze komen te staan of je al dan niet fulltime aan de slag zal gaan. Kies je voor parttime ondernemerschap? Dan moet je natuurlijk wel voldoende inkomsten zien te behalen. Gelukkig zijn er enkele fiscale hulpmiddelen die jou in dat geval wel kunnen bijstaan, namelijk de KOR en het belastingvoordeel conform het urencriterium. In het eerste geval zal je mogelijks geen of minder btw moeten betalen, in het tweede geval kan je mogelijks de zelfstandigenaftrek pro rata toepassen.
Anderzijds zien we dat velen een nagelstudio starten om er ook echt fulltime mee aan de slag te gaan. Wat fulltime is? Daar is geen officiële grens voor, dus meestal werken deze stylisten gewoon volgens het aantal boekingen en hun werkweek. Wordt het te druk? Dan kan je overwegen om personeel aan te werken of om bepaalde taken uit te besteden. Op die manier kan je alsnog een gezonde balans met je privéleven onderhouden.
Voor welke ondernemingsvorm ga ik ?
Als het gaat om een eigen nagelstudio beginnen, dan is dat vaak geen evidentie. In eerste instantie zien we dat velen als ZZP’er een nagelstudio starten. Toch hoeft dat lang niet de enige mogelijkheid te zijn. Een eigen nagelstudio beginnen onder een franchisingovereenkomst kan bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger zijn.
Een eigen nagelstudio beginnen onder een franchisingovereenkomst heeft als voornaamste voordeel dat je een zelfstandige winkel uitbaat onder een grotere koepel. Je mag dan die merknaam gebruiken, hun producten, hun logistieke keten en teert op hun marketinginspanningen. In ruil betaal je natuurlijk wel een vergoeding, maar het heeft een gigantisch voordeel: je kan veel eenvoudiger het vertrouwen van een ruim doelpubliek winnen en bouwen op de naamsbekendheid van de grotere keten. Bij zo’n franchisingdienst kan je meestal ook gewoon een nagelstudio beginnen zonder diploma, basiskennis bedrijfsbeheer zal echter wel nog steeds noodzakelijk zijn.
Werken op locatie of een eigen pand?
Een nagelstudio beginnen aan huis is een goedkoop alternatief voor starters met weinig budget. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te investeren in een behandelruimte. Maar een nagelstudio beginnen aan huis brengt ook een groot voordeel voor de klant teweeg: de klant moet zich niet verplaatsen en apprecieert dergelijke dienstverlening natuurlijk heel hard.
Toch heeft een nagelstudio beginnen aan huis ook met nadelen te kampen: je moet voortdurend jouw werkruimte opnieuw inrichten en je dient nog steeds te voldoen aan allerhande vereisten op vlak van veiligheid en hygiëne. Ook merken we bijvoorbeeld op dat een nagelstudio beginnen aan huis soms financieel onderschat wordt: meestal wordt er gekozen voor materialen die eenvoudig te verplaatsen zijn en ook makkelijk op- en afgebouwd kunnen worden. Dergelijke materialen zijn over het algemeen een stuk prijziger. Jouw volledige administratie zal mobiel moeten verlopen en ook dat zal extra investeringen vergen. Een nagelstudio beginnen aan huis is dus zeker niet alleen een goednieuwsshow.
Liever geen nagelstudio beginnen aan huis? Dan moet je natuurlijk zelf een pand zien te veroveren. Een fysieke nagelstudio starten vergt zijn eigen inrichting en de inwilliging met allerlei vergunningsplichten. De moeilijkheid bij die inrichting is heel vaak de ruime keuze in apparatuur en materialen. Over het algemeen kan de CE-markering voor de nodige onderscheid zorgen, maar het zal toch voor een groot deel afhankelijk zijn van jouw eigen ervaringen. Jij zal het best weten welke producten zich het best schikken voor jouw activiteiten. Jij zal als geen ander kunnen oordelen over prijs en kwaliteit. Een ander voordeel voor zij die een fysieke nagelstudio starten, is dan weer het verkopen van een merk én de mogelijkheid om uit te breiden. Zo is het voor zij die een fysieke nagelstudio starten eenvoudiger om personeel aan te werven en verder te groeien. Het grootste nadeel is uiteraard het kostenplaatje: meestal zal een goed ondernemingsplan en een investeringskrediet soelaas moeten bieden.
Zij die een eigen nagelstudio beginnen aan huis, stappen op termijn soms over op een fysieke studio. Het ene hoeft het andere uiteraard niet uit te sluiten. Zo kunnen er wekelijks enkele bezoekuren ingepland worden voor oudere of minder mobiele klanten. Hoe dan ook: de keuze ligt volledig bij jezelf. Denk er goed over na, want iedere manier van werken heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Duidelijkheid? Begin dan aan je ondernemingsplan
Zoals eerder gezegd kan je wel degelijk een eigen nagelstudio beginnen zonder diploma. Basiskennis bedrijfsbeheer dringt zich echter op. In de praktijk zal ook een degelijk ondernemingsplan onmisbaar zijn, bijvoorbeeld voor het krijgen van een lening bij jouw kredietinstelling. Een eigen nagelstudio beginnen, dat doe je dan ook met kennis van zaken.
Inkomsten begroten
Nog voor je van start gaat zal je jouw inkomsten moeten begroten. Het voordeel voor nagelstylistes is dat zij het op dit vlak vaak stukken eenvoudiger hebben. Zij die een eigen nagelstudio beginnen, hebben dan ook meestal al enkele jaren ervaring achter de boeg. Zij weten welke prijzen gehanteerd worden en wat de gemiddelde winstmarges zijn. Bovendien kunnen zij ook hun doelpubliek beter inschatten, net als de gemiddelde prijs die iemand uitgeeft voor bijvoorbeeld gelnagels of een nagelversteviging.
Natuurlijk rest wel nog het inschatten van het marktaandeel dat je in jouw regio zal kunnen bereiken. Hiervoor zal je moeten kijken naar verschillende factoren, waar bijvoorbeeld de aan- of afwezigheid van lokale concurrenten een belangrijke rol zal spelen. Kijk ook verder dan dat: heel veel productjes kan je bijna overal kopen en steeds meer jongeren gaan hier zelf mee aan de slag. Die groep overtuigen van jouw toegevoegde meerwaarde zal de nodige portie doorzettingsvermogen vergen.
Hou rekening met kosten
Inkomsten is niet alles: ook de kosten zal je moeten begroten in functie van de break-evenanalyse. De hoegrootheid daarvan: op basis van de voorkeuren die je eerder declareerde. Vergeet ook niet dat je rekening moet houden met andere, meer algemene, kosten. We denken bijvoorbeeld aan het kostenplaatje voor de boekhouder, energie-, telefoon- en portkosten, …
Kortom: vertaal jouw grootste plannen en keuzes nu in keiharde cijfers en onderzoek of jouw plan ook echt slaagkans heeft? Lijkt het niet haalbaar te zijn? Dan zal je jouw plan toch moeten bijsturen. Succes!