Home Financieel Eigen bedrijf starten: deze kosten komen erbij kijken

Eigen bedrijf starten: deze kosten komen erbij kijken

1022
DELEN
Eigen bedrijf starten deze kosten komen erbij kijken

Al jaren is er een duidelijke trend richting zelfstandig ondernemerschap merkbaar. Nederland telt steeds meer bedrijven, of dit nu eenmanszaken of grote corporaties zijn. De stap om een eigen bedrijf te beginnen is lang niet altijd ingegeven door ondernemingsdrift, maar simpelweg omdat men moeite heeft met het vinden van een baan in loondienst. Sta jij ook voor die keuze, of zie je in jezelf wel degelijk een ondernemer in de dop, dan is het goed om te weten wat de kosten van een eigen bedrijf starten zoal kunnen zijn.

Eigen bedrijf starten: kosten voor inschrijving bij de KvK

Wanneer je een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap start, moet je je onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar zijn wat kosten aan verbonden. Je betaalt eenmalig 50 euro inschrijfgeld, die je meteen ter plekke moet voldoen. Wil je een papieren uittreksel van je inschrijving, dan betaal je daar nog eens 15 euro voor. Bij de KvK kan dus een eigen bedrijf starten voor kosten van maximaal 65 euro leiden.

Eventueel bij notaris kosten voor starten eigen bedrijf

Start je een rechtspersoon, zoals een besloten vennootschap (bv) of een stichting? Dan zorgt je eigen bedrijf starten voor kosten bij een notaris, want een rechtspersoon kun je alleen oprichten via een notaris. Deze stelt met jou een oprichtingsakte op. Daarna regelt de notaris voor jou de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De kosten van dit proces liggen tussen de 200 en 1.000 euro.

Eigen bedrijf starten

Investeringen

De voornaamste kosten die je naar alle waarschijnlijkheid moet maken, zijn investeringen die je bedrijfsvoering mogelijk gaan maken. Afhankelijk wat je gaat doen varieert dit van enkel een laptop tot allerlei machines. Daarom moet een deel van de startende ondernemers ook geld lenen om hun bedrijf op te kunnen zetten. Om dat voor elkaar te krijgen is een solide bedrijfsplan vaak noodzakelijk, tenzij het om lage bedragen gaat. Heb jij flinke investeringen nodig, dan moet je dus werken aan een overtuigend en goed afgetimmerd plan. Met dat in de hand kun je een lening aanvragen.

Communicatie en marketing

Ga je een eigen bedrijf starten? Kosten voor communicatie en marketing kunnen dan niet buiten beschouwing worden gelaten. Om klanten te vinden, moeten mensen immers van jouw bestaan weten. Het kan zijn dat je al een netwerk hebt aan potentiële klanten, maar toch moet je investeren in je zichtbaarheid om je plaats te vinden op de markt. Dat betekent dat je een website moet hebben, waarvoor je een hostingpakket en een domeinnaam moet aanschaffen. Het hoeft hierbij om niet meer dan enkele tientallen euro’s per jaar te gaan. Als je een extern bedrijf nodig hebt om je website voor je te bouwen, kost dat wel minimaal honderden euro’s. Daarnaast moet je ook een logo en een huisstijl laten ontwikkelen. Als je dit niet zelf kunt, kost dit ook zeker een aantal honderden euro’s. Verder moet je ook investeren in reclame en visitekaartjes laten drukken.

Externe bedrijfsruimte

Kun je je bedrijf niet thuis huisvesten? Dan ben je ook geld kwijt voor het huren van bedrijfsruimte, of je moet zelfs geld lenen voor de koop van een bedrijfspand. Ter plekke krijg je dan ook te maken met kosten voor internet en elektriciteit plus stookkosten. Dit zijn vaste lasten. Ook moet je je pand en de inboedel verzekeren.

Kortom, welke kosten je eigen bedrijf starten met zich mee gaat brengen hangt sterk af van wat voor onderneming je start. Wees je er bewust van dat je elke investering ook moet zien terug te verdienen en dat meteen aan het begin grote investeringen maken risicovol kan zijn.

1 REACTIE

  1. Bedankt voor het delen van de kosten voor het opstarten van een eigen bedrijf. Ook ga ik binnenkort langs bij de notaris om meer informatie te verkrijgen. Een goede voorbereiding is immers belangrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here