Home Tips Effectief leiderschap: zo haal je het beste uit je medewerkers

Effectief leiderschap: zo haal je het beste uit je medewerkers

950
DELEN
Effectief leiderschap: zo haal je het beste uit je medewerkers

Elk team van medewerkers kent een andere samenstelling met meer of minder kennis en ervaring, maar ook met meer of minder zelfvertrouwen. Dat betekent dat het als leidinggevende belangrijk is om uit te gaan van de kracht en zwakte van het team om tot optimale prestaties te komen. Er zijn voor het succesvol ondernemen met personeel verschillende leiderschapsstijlen beschikbaar om op een ideale manier leiding te geven aan een team van medewerkers. Door je leiderschapsstijl aan te passen aan je team zijn er uiteenlopende doelen te bereiken, variërend van het zelfstandig laten functioneren van een team tot het laten groeien van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen laten groeien: uitleggen en motiveren

Door je eigen leiderschapsstijl aan te passen, heb je de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het functioneren van een team van medewerkers. Het uitgangspunt kan bijvoorbeeld zijn om het zelfvertrouwen te laten groeien. Het is in dat kader belangrijk om de kennis te vergroten en medewerkers meer betrokken te laten zijn. Je leiderschapsstijl is dan aan te passen door je medewerkers veel uitleg te geven over het hoe en waarom bepaalde taken op een bepaalde manier gedaan moeten worden. Uiteraard is het motiverende aspect bij deze wijze van leidinggeven eveneens belangrijk. Er is onder meer in motivatie te voorzien door medewerkers kleine verantwoordelijkheden toe te bedelen. Dat vergroot de betrokkenheid en laat het zelfvertrouwen groeien.

Ondersteunend leidinggeven: betrokkenheid en verantwoordelijk stimuleren

Heb je een team onder je met medewerkers die prima in staat zijn om taken aan te kunnen zonder specifieke begeleiding? In dat geval is het belangrijk om je leiderschapsstijl daarop aan te passen en te voorzien in een ondersteunende rol. Dan functioneert het betreffende team namelijk het beste en dat is toch wat je wilt. Bij deze wijze van leidinggeven, ben je vooral een vraagbaak en beschikbaar om in actie te komen op het moment dat het team tegen een probleem aanloopt waar hulp bij nodig is. Deze werkwijze voorziet overigens eveneens in meer betrokkenheid van de medewerkers die het werk als gedeelde verantwoordelijkheid ervaren.

Delegeren: zelfstandig laten werken voor betere prestaties

Indien een team over ervaren medewerkers beschikt die zelf gemotiveerd zijn en verantwoordelijkheid nemen, biedt delegeren uitkomst als leiderschapsstijl. Daarbij is het mogelijk de werkzaamheden aan het team te delegeren die zelf de taken verdelen. Een andere optie is taken toebedelen aan de teamleden die vervolgens verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van eigen teaken. Het zelfstandig laten werken van een team draagt dan bij aan een optimale werkbeleving en betere prestaties.

Stimuleren en motiveren: verantwoordelijkheid leren

Er zijn ook teams met medewerkers die niet gewend zijn om geheel zelfstandig taken uit te voeren en verantwoordelijk te zijn voor het resultaat. Denk daarbij aan een nieuwe groep medewerkers bij wie de ervaring en kennis ontbreekt. Een toe te passen leiderschapsstijl is in dit geval steunend leiderschap. Het is belangrijk om bij deze methode werknemers te stimuleren en te motiveren door hen aan te moedigen. Ook is het van belang de medewerkers bij beslissingen te betrekken en te laten brainstormen. Zo leer je de medewerkers om zelfstandig na te denken en dat vormt een prima basis om verantwoordelijkheid te durven nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here