Ken je dat, het gevoel dat je niet op gang kunt komen zonder een kop koffie te hebben gedronken? Veel mensen starten de dag met een kop koffie en kunnen echt niet op gang komen zonder koffie te hebben gedronken. Dit heeft natuurlijk een reden. Koffie heeft bepaalde effecten op mensen. Koffie zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je prestaties verbeteren of juist verslechteren, afhankelijk van je manier en mate van koffie drinken.
Koffie neemt je dip niet weg
Verreweg de meeste mensen hebben ergens gedurende de werkdag een dipje. Dit dipje komt bij iedereen op een ander tijdstip, maar iedereen kan voor zichzelf wel ongeveer aangeven wanneer dit dipje zich voor doet. In de meeste gevallen wordt er dan naar een kop koffie gegrepen om de prestaties op het werk weer te verbeteren. Dit is niet verstandig. Koffie geeft je namelijk een korte boost, maar zorgt er vervolgens voor dat je dieper in je dip wegzakt dan wanneer je geen koffie zou drinken.
Koffie werkt als een masker
Als je prestaties achteruit gaan door een gebrek aan concentratie, dan komt dit omdat je energie even weg is. Koffie werkt als het ware als een masker dat over dit energiegebrek heen wordt gelegd. Hierdoor denk je voor heel even dat je weer vol energie zit en dat je het werk weer goed op kunt maken. Helaas brokkelt het masker vrij snel weer af en heb je meteen weer met een energietekort te maken. Koffie lost een gebrek aan energie dus in geen geval op, zoals vaak wel gedacht wordt.
Je lichaam stelt zich in op koffie
Je lichaam raakt gewend aan koffie. Hierdoor heb je in de morgen ook moeite met opstarten als je nog geen koffie hebt gehad. Je lichaam is er namelijk op ingesteld op pas goed te gaan functioneren na die eerste kop. Vervolgens stelt je lichaam zich in op de volgende kop koffie. Stel dat je om acht uur begint met werken en je hebt dagelijks om tien uur koffiepauze. Dan worden je prestaties om negen uur al behoorlijk minder en tegen kwart voor tien presteer je nauwelijks nog iets. Je lichaam weet namelijk dat er koffie aan zit te komen die je de nodige ‘boost’ geeft. Deze boost is alleen van korte duur, waardoor je lichaam al snel weer minder gaat presteren.
Beter presteren en gewoon koffie drinken
Koffie drinken kan er dus voor zorgen dat je prestaties behoorlijk achteruit rennen op het werk. Betekent dit dat je dan maar geen koffie meer moet drinken? Nee, zeker niet. Je kunt best koffie drinken, ook op het werk, maar doe dit dan zogenaamd ‘slim’. Dit wil zeggen dat het verstandig is om het aantal koppen koffie te beperken en om deze koppen koffie elke dag op andere momenten te drinken. Je lichaam krijgt daardoor niet de kans om te wennen aan vaste koffiemomenten, waardoor je prestaties er ook niet zo sterk onder zullen lijden.