Home Tips Een veilig magazijn creëren: 5 tips

Een veilig magazijn creëren: 5 tips

198
DELEN
Een veilig magazijn creëren 5 tips
v

Stel je een grote ruimte voor, met slecht overzicht door metershoge stellingen. Met op al die stellingen grote, zware of gevaarlijke stoffen. En allerlei verschillende voertuigen die voortdurend door en langs elkaar rijden om al die spullen te verplaatsen. Eigenlijk een typisch magazijn dus. Maar vanuit deze optiek ook een plek met een grote kans op ongevallen. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit een veilige werkplek is?

Fysieke overbelasting voorkomen

Worden in het magazijn pallets of grote bakken verplaatst, zowel verticaal als horizontaal? Dan zijn vorkheftrucks of bijvoorbeeld pallethefwagens onmisbaar. Zijn de artikelen die opgeslagen zijn in het magazijn kleiner, of gaat het om lichte dozen? Dan is het belangrijk te beseffen dat het de hele dag door tillen hiervan gevolgen voor de fysieke gesteldheid heeft. Wil je fysieke overbelasting voorkomen, dan mogen in het magazijn onder meer rolcontainers of steekwagens niet ontbreken.

Zorgen voor passend opslagmateriaal

Verder is het ook belangrijk te zorgen dat het opslagmateriaal bij de goederen past. Allereerst natuurlijk door te zorgen dat stellingen niet overbelast worden. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de verpakking te kijken. Gaat het om vloeistoffen of chemische stoffen? Zorg dan voor speciaal opslagmateriaal, zoals opvangbakken voor het opvangen, opslaan en transporteren van gevaarlijke stoffen. Deze beperken na een lekkage het risico op een val door een gladde vloer, en voorkomen schade aan de vloer of de stelling.

Mensen zichtbaar maken en beschermen

Letsel bij een ongeval in een magazijn wordt nogal eens veroorzaakt door vallende producten. Een andere belangrijke oorzaak, is het feit dat iemand niet goed opgemerkt werd. Om het risico op ongevallen te verkleinen, is het erg belangrijk mensen veiligheidshesjes of fluorescerende overalls te laten dragen. Daarnaast mogen persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een helm, stevige veiligheidsschoenen en handschoenen niet ontbreken.

Een veilige magazijnindeling

Een veilige magazijnindeling

Je wil de ruimte in een magazijn zo goed mogelijk benutten, en zal dus goed nadenken over een efficiënte indeling. Vergeet echter bij de indeling ook vooral niet de veiligheid. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de stellingen. Niet alleen zodat bijvoorbeeld heftrucks veilig kunnen laden en lossen, maar ook dat er in dat geval niet gelijk opstoppingen ontstaan. Ook belangrijk: aangeven waar containers, pallets of ongebruikte transportmiddelen tijdelijk geparkeerd mogen worden.

Verkeersregels en -maatregelen voor veilig intern transport

De transportstromen in een magazijn kun je vergelijken met verkeer op straat. Voor een goede en veilige doorstroming zijn verkeersregels en -maatregelen nodig. Om voor iedereen duidelijk te maken hoe ze zich veilig kunnen verplaatsen, is rijbaanmarkering met tape of verf echt een must. Naast vloermarkering kan natuurlijk ook een bord of sticker iemand wijzen op een potentieel gevaarlijke situatie. Tot slot dragen ook veiligheidsspiegels een grote bijdrage aan een veiliger magazijn, aangezien blinde hoeken tot het verleden behoren hiermee.