Home Tips Een slimmer bedrijfspand door building automation

Een slimmer bedrijfspand door building automation

896
DELEN
Een slimmer bedrijfspand door building automation

Wens jij wel eens dat jouw bedrijfspand ‘slimmer’ zou zijn en je meer controle kon hebben over verschillende facilitaire zaken? Dan is het de moeite waard om te investeren in building automation, oftewel gebouwautomatisering. Dit stelt je onder andere in staat om het binnenklimaat in je bedrijfspand te beheren, iets dat van belang is voor het welzijn van je personeel. We bespreken de meerwaarde een slimmer bedrijfspand door building automation.

Building automation

Het mooie van building automation, is dat het je veel meer controle biedt over je bedrijfspand. Je kunt op deze manier de klimaatbeheersing op kantoren sturen. Zo kun je dus ook voorkomen dat je energie verspilt op momenten dat actieve klimaatbeheersing in een ruimte niet nodig is. Ook stelt building automation je in staat om de temperatuur in verschillende ruimtes aan te passen, waardoor je niet onnodig stookt. Daarnaast is het mogelijk om andere systemen, zoals brandmelders en inbraakalarmen, te integreren in je gebouwautomatiseringssysteem. Zo kun je altijd controleren of dit soort faciliteiten nog functioneren. Met building automation maak je van je pand dus een slimme bedrijfspand.

Fysieke effecten van het binnenklimaat

Fysieke effecten van het binnenklimaat

Maar waarom zou je nu willen investeren in gebouwautomatisering? Is klimaatbeheersing op kantoren dan zo belangrijk? Dat is het zeker, omdat we een groot deel van onze tijd doorbrengen in de werkomgeving en het klimaat daar dus een significant effect heeft op ons welzijn. Een slecht klimaat op kantoor kan tot allerlei fysieke klachten leiden. Dat gaat van hoofdpijn, allergische reacties en irritaties aan de ogen en de keel tot aan duizeligheid en zelfs braken. Zulke zaken kunnen uiteindelijk gaan leiden tot ziekteverzuim. Dat is voor een bedrijf natuurlijk zeer onwenselijk, omdat ziekteverzuim een forse kostenpost kan vormen.

Effecten op productiviteit

Een andere goede reden om te investeren in klimaatbeheersing voor je bedrijfspand, is de productiviteit van je medewerkers. Ook als ze zich niet ziek melden door het slechte klimaat op kantoor, leidt een slecht klimaat er wel toe dat de productiviteit van medewerkers omlaag gaat. Als je een van de hierboven beschreven lichamelijke klachten ervaart op het werk, gaat daar namelijk een deel van de aandacht die je anders aan het werk zou besteden naartoe. Dat betekent dat de output van medewerkers dus minder wordt. Ook dat is iets wat je als bedrijf moet zien te voorkomen door het investeren in klimaatbeheersing.

Een slecht binnenklimaat

Maar wat maakt nu eigenlijk dat het binnenklimaat slecht is in de werkomgeving? Om te beginnen is er het feit dat er doorgaans veel elektronische apparaten aanstaan én er natuurlijk mensen aanwezig zijn. Het gevolg is de aanwezigheid van gassen en stoffen in de lucht die ongezond zijn. Daarom is het van belang dat de lucht voortdurend gefilterd en ververst wordt. Daarnaast speel de temperatuur een rol. De ideale temperatuur voor een werkomgeving is 21 à 22 graden Celsius. Hoe groter het verschil met de daadwerkelijke temperatuur, des te groter de kans is op lichamelijke problemen, concentratieproblemen en een lagere output. Het is dus van belang om grip op deze zaken te krijgen.

Met de keuze voor building automation komt natuurlijk een investering kijken die je niet meer klanten oplevert en daardoor wellicht op het oog geen financiële baten lijkt te hebben. Dat kan voor sommige ondernemers een reden zijn om andere keuzes te maken. Maar de veiligheid en gezondheid van je personeel zijn ook belangrijke zaken om je actief mee bezig te houden. Niet in de laatste plaats omdat dit voor hogere productiviteit en minder ziekteverzuim kan zorgen. In die zin is investeren in gebouwautomatisering en klimaatbeheersing voor kantoren een win-winsituatie, omdat zowel het personeel als de ondernemer er zelf baat bij kan hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here