Home HR Een schouderklopje: belangrijker dan ooit

Een schouderklopje: belangrijker dan ooit

1437
DELEN

Geef jij weleens een schouderklopje aan je werknemers of collega’s? Zo niet, doe dat dan. Werknemers presteren namelijk beter wanneer ze waardering krijgen van hun leidinggevende of collega’s. Zeg af en toe tegen de ander dat hij of zij iets goed doet, dat is een teken van waardering. Het is ook een belangrijke eigenschap die een CEO moet hebben. En dat zit ‘m in hele kleine dingen.

Een compliment op de werkvloer werkt motiverend

Als werknemers het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden, doordat ze af en toe een compliment op de werkvloer krijgen over wat ze goed hebben gedaan, motiveert dat om in de toekomst weer goed te presteren. Heeft je werknemer of collega een mooie deal binnengehaald? Zeg dan tegen hem of haar dat hij of zij dat goed heeft gedaan. Maar het zit ‘m niet altijd in dingen die geld opleveren. Stel dat een werknemer ziek is en toch naar kantoor komt, dat is ook een compliment waard. Offert iemand zichzelf op voor een ander op de werkvloer? Geef hem of haar dan ook een schouderklopje. Sommige bedrijven hebben iedere week één werknemer die in het zonnetje wordt gezet, bijvoorbeeld door het nomineren van een ‘medewerker van de week’. Beloningen voor werknemers is ook een van de manieren je personeel efficiënter te laten werken.

Meer resultaat met minder moeite

Werknemers gaan dus harder werken en beter presteren wanneer ze schouderklopjes op de werkvloer krijgen van hun werkgever. Eigenlijk kan iedereen een compliment geven aan een ander zonder speciale incentives te geven om iemand beter te laten presteren. Er is geen geld voor nodig en hoeft er niet veel moeite voor te doen. Alleen maar zeggen dat een ander iets goed doet is voldoende.

De kracht van het team

Teamspirit, veel mensen hebben het er vaak over. Hoe zorg je daarvoor? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers hebben. Wil je meer cohesie binnen je team en een echt teamgevoel? Kom maar op met die schouderklopjes! Ook binnen een team helpt het om elkaar als collega’s complimenten te geven. Als je dat vaker doet geeft dat een veel groter teamgevoel. Hoe dat komt? Je bent – als je elkaar regelmatig schouderklopjes geeft – veel meer een team dan wanneer ieder voor zich aan het strijden is. Je motiveert elkaar tenslotte met de schouderklopjes op de werkvloer. Complimenten aan de ander geven binnen je team is één van de belangrijkste kenmerken van een goed team.

Waardering is niet meer vanzelfsprekend. We werken steeds harder in deze maatschappij, want we moeten meer en meer geld verdienen om onze vaste lasten te kunnen (blijven) betalen. Als we zo hard werken verliezen we het geven van complimenten aan een ander weleens uit het oog. Geef de ander een keer een schouderklopje en je zult zien dat hij of zij beter gaat presteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here