Home Verzekeringen Een leaseauto en schadevrije jaren: tellen die mee?

Een leaseauto en schadevrije jaren: tellen die mee?

1700
DELEN
auto

Heb je een leaseauto? Dan staat de autoverzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Officieel bouw je dan geen schadevrije jaren op. Maar stel nou dat je dan stopt met leasen. Tellen al die jaren in je leaseauto dan niet mee? Of krijg je toch nog korting als je een nieuwe autoverzekering afsluit? En andersom: kan je je schadevrije jaren meenemen als je van een eigen auto naar een leaseauto overstapt?   

Situatie 1: van leaseauto naar eigen auto

Als je in een leaseauto rijdt, staat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Stop je met leasen? Dan ontvang je een leaseverklaring van de leasemaatschappij. Hierin staat hoeveel schades er zijn geclaimd. Bij het afsluiten van een autoverzekering voor je eigen auto, bepaalt de autoverzekeraar aan de hand van jouw leaseverklaring hoeveel schadevrije jaren je krijgt. En dus: of én hoeveel korting je voor je autoverzekering krijgt. Dat is per autoverzekeraar verschillend, het is dus slim om autoverzekeringen te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt.

Reken jezelf niet rijk

Op je leaseverklaring staan alle schades, die er voor je leaseauto zijn geclaimd. Een leasemaatschappij claimt elk krasje en deukje. Daarom kan het dus zijn dat meer schadeclaims op je leaseverklaring hebt staan, dan wanneer je een eigen auto hebt en niet elke kras claimt. Reken jezelf dus niet rijk: de kans is groot dat je minder schadevrije jaren van je autoverzekeraar krijgt dan gehoopt.

Situatie 2: van eigen auto naar leaseauto

Ga je een auto leasen? En heb je eerder schadevrije jaren opgebouwd? Bij sommige leasemaatschappijen kun je deze jaren meenemen en bieden ze je een lagere leaseprijs. De maatschappij checkt dit aantal schadevrije jaren in het Roy-data systeem. Maar dit doen niet alle leasemaatschappijen: veel aanbieders maken hier geen onderscheid in. Dus heb je veel schadevrije jaren? Check dan bij welke leasemaatschappij jij het best uit bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here