Home Lifestyle Een kantoorbaan en je gezondheid: zo zit het

Een kantoorbaan en je gezondheid: zo zit het

1280
DELEN
Een kantoorbaan en je gezondheid zo zit het

Een achturige werkdag waar je eigenlijk de hele tijd op een bureaustoel zit, is voor velen de dagelijkse realiteit. De een geniet hier erg van en de ander neemt elk uur een korte pauze om de benen even te strekken. Niet iedereen kan ten slotte even goed stil zitten. Er wordt vaak gezegd dat het erg slecht voor de gezondheid is als je zo veel uur per dag op een bureaustoel zit. Hoe zit dat eigenlijk, en wat kun je er tegen doen?

Gevolgen

Lange periodes achter elkaar zitten is slecht voor het lichaam. Het zorgt voor verschillende dingen. Uit onderzoek blijkt dat iemand die vrijwel alleen zit tijdens het werk, kans heeft op een vroegere dood of een vergrote kans op ziektes als diabetes, obesitas en kanker. Dit klinkt allemaal heel heftig en dat is het ook wel, maar gelukkig is er genoeg aan te doen.

De houding

De manier waarop je zit, is erg belangrijk. Iedereen weet waarschijnlijk wel dat het slecht voor je is om voorover gebogen naar je bureau te zitten, maar toch zijn veel mensen hier nog schuldig aan. Zit je niet rechtop, kan dit zorgen voor rugklachten, hoofdpijn en andere klachten. Zit dus altijd recht! Je hoeft het niet te forceren, maar zoek naar een houding waar je ontspannen in kan zitten en toch rechtop zit.

Beweging

Kantoorbaan bureau

Uiteraard is beweging een belangrijke factor. Zelfs als je elk uur ‘slechts’ twee minuten de tijd neemt om even te bewegen, is de kans op klachten veel lager. Loop een rondje door het gebouw, neem snel een frisse neus of speel een potje tafeltennis of tafelvoetbal. Door dit te doen, merk je waarschijnlijk al snel dat het een stuk makkelijker wordt om de dag door te komen met bijvoorbeeld minder rugklachten of hoofdpijn.

Wat ook een optie is, is een bureau waaraan je kunt staan. Heb je al een bureau waarvan je de hoogte zelf in kunt stellen? Zet hem eens zo hoog dat je er comfortabel achter kan staan. Als je niet zo’n bureau hebt, kijk of je een tweedehands bureau met die functie kan vinden. Tweedehands kantoormeubilair werkt nog net zo goed, maar is een stuk goedkoper. Weg met die stoel. Sta bijvoorbeeld twee uur, en ga de rest van de tijd zitten. Of wissel het staan en zitten af. Probeer er, terwijl je staat, ook weer voor te zorgen dat je een goede houding aanneemt. Het kan makkelijk zijn dat je er een beetje relaxed bij staat, maar ook als je staat is het belangrijk om de rug recht te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here