Home HR Een goede secretaresse maakt een bedrijf beter

Een goede secretaresse maakt een bedrijf beter

1562
DELEN
Een goede secretaresse maakt een bedrijf beter

We hoorde een directeur zeggen dat zijn secretaresse zijn bedrijf beter maakt. Dat is een flinke uitspraak, maar bedrijven die al langere tijd werken met een goede secretaresse zullen dit kunnen bevestigen. Een veel gehoorde opmerking in het bedrijfsleven is dat de kracht van een secretaresse pas echt gemerkt wordt tijdens afwezigheid. Dit mag opgepakt worden als een groot compliment, want een secretaresse bewijst daarmee een onmisbare kracht te zijn. Een persoon die overal van af weet, precies kan aanvoelen welke werkzaamheden op welk moment gedaan moeten worden en de persoon die jou even een seintje geeft wanneer het er op lijkt dat een deadline niet gehaald wordt. Je kunt eigenlijk niet zonder.

Het hart van het bedrijf

Een secretaresse wordt ook wel het hart van een bedrijf genoemd. Dat komt omdat een secretaresse de gave heeft om met iedereen goed te verbinden. Een band te creëren met de personen bij wie dat gewenst is en afstand te nemen van mensen die meer op zichzelf zijn. Iemand die weet wat er voor nodig is om het bedrijf op rolletjes te laten lopen, zonder dat je haar daar op hoeft te wijzen. Daarnaast laat een goede secretaresse de eigenschap zien om ook zichzelf te ontwikkelen, en daarmee ook mee te groeien met het bedrijf. Op die manier kan een secretaresse jaren achter elkaar haar toegevoegde waarde aan het bedrijf laten zien.

Uiteenlopende competenties van een secretaresse

Een goede secretaresse heeft meerdere competenties waar zij in excelleert. Ook met het oog op de toekomst wordt verwacht dat de rol van een secretaresse steeds breder zal worden, waardoor er ook meer gevraagd wordt van een secretaresse. Competenties die bij de inhoud van de werkzaamheden passen, zijn onder andere:

  • Slim en efficiënt werken
  • Goed kunnen werken onder druk
  • Flexibel zijn
  • Zelfleiderschap tonen

Zelfleiderschap tonen

Één van de bovenstaande competenties lichten we graag even uit. Het tonen van zelfleiderschap is in veel bedrijven een gewenste competentie van een secretaresse. Hier wordt mee bedoeld dat een secretaresse sterk in haar eigen schoenen kan staan. Het aandurft om op te komen voor eigen belangen, en ook de wil hebben om zichzelf te ontwikkelen. Een zelfverzekerde secretaresse die meegroeit met de organisatie kan daarmee ook zelf initiatief nemen en zelf actie kunnen ondernemen. Dat is voor een werkgever vaak praktischer dan een secretaresse die enkel opdrachten uitvoert. Zodoende kan een proactieve secretaresse nog meer haar kracht laten zien en aantonen dat zij een verlengstuk van collega’s is.

Het is niet voor niets dat de vraag naar goede secretaresses in Nederland onverminderd blijft doorgroeien. Steeds meer bedrijven ervaren dat een secretaresse het bedrijf op een eigen manier naar een volgend niveau kan tillen. Het is een kwestie van tijd dat steeds meer bedrijven, die nu nog geen secretaresse hebben, dit ook in gaan zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here