Home Tips Een ‘fiets van de zaak’, kan het nog steeds?

Een ‘fiets van de zaak’, kan het nog steeds?

1700
DELEN
Fiets van de zaak

Het weer wordt langzamerhand beter en de lente laat dan ook niet lang meer op zich wachten. Reden genoeg om wat vaker de fiets te pakken toch? Naar de plaatselijke supermarkt crossen om een snelle boodschap te doen of alvast warm trappen op weg naar de sportschool, zijn slechts een paar voorbeelden waarbij de fiets zo slecht nog niet is. Zeker nu de temperaturen omhoog gaan en het zonnetje vaker schijnt. Oké, de fiets gebruik je waarschijnlijk al voor activiteiten als deze, maar wat zou je ervan zeggen als jij en je werknemers de fiets ook zakelijk kunnen gebruiken? Een zogeheten ‘fiets van de zaak’ wordt het komende jaar namelijk een stuk aantrekkelijker. Lekker je conditie op peil houden en het zonnetje op je bol, terwijl je op je elektrische fiets van klant naar klant cruised. Klinkt ideaal toch?

Een ‘fiets van de zaak’ na 2015

In het verleden was het fietsplan voor zakelijk Nederland aantrekkelijk en toegankelijk. Helaas is de oude regeling voor een ‘fiets van de zaak’ in 2015 afgeschaft. Door de komst van bijvoorbeeld de werkkostenregeling valt een fiets van de zaak nu onder dezelfde belastingregels als bijvoorbeeld het bedrijfsuitje, het kerstpakket en bedrijfsfitness. Toch is dit fietsplan, ondanks de nieuwe regeling en gang van zaken altijd nog werkbaar!

Is de werkkostenregeling een optie?

Als werkgever mag je 1,2% van het totale loon besteden aan belastingvrije extra’s. Dit houdt wel in dat je moet kiezen waarvoor je dit wilt inzetten. Je hoort daarom vaak dat de aanschaf van een elektrische fiets hier niet meer onder valt, aangezien het aankoopbedrag van een e-bike een behoorlijk gat slaat in het budget. Echter is het nog steeds mogelijk om via deze regeling een bedrijfsfiets aan te schaffen, indien de fiets in het bezit blijft van de onderneming en jij of je werknemer deze alleen gebruikt voor het woon-werkverkeer, hoeft hierover geen belasting betaald te worden. Daarnaast kun je ook altijd nog de reiskostenvergoeding aanboren. Werknemers hebben namelijk recht op een reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer. Óók als je werknemers binnen een straal van 10 kilometer wonen en dus lekker op de fiets naar het werk komen. In overleg kan deze reiskostenvergoeding ingezet worden om een e-bike aan te schaffen. Super handig, want deze mag je ook privé gebruiken zonder dat je in de knel komt het registreren van privé kilometers.

7% bijtelling in plaats van kilometer registratie

Het registreren en verantwoorden van je gefietste kilometers, al dan niet privé of zakelijk, zorgt ervoor dat een fiets van de zaak niet erg populair meer is. Het kan namelijk voor best wat gedoe zorgen, en daar heb je als ondernemer natuurlijk geen zin in. Gelukkig wordt het vanaf januari 2020 eenvoudiger om een ‘fiets van de zaak’ te rijden. Fietsers die via het werk een fiets ter beschikking hebben gekregen betalen vanaf het nieuwe jaar, jaarlijks 7% bijtelling. Dit vormt een standaard bedrag waarmee privé kilometers als het ware afgekocht worden. het bijhouden van kilometers is dan dus niet meer nodig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here