Home ZZP Een eigen bedrijf starten: welke rechtsvorm kies ik?

Een eigen bedrijf starten: welke rechtsvorm kies ik?

1045
DELEN

Wanneer je een bedrijf start moet je een rechtsvorm kiezen. Ga je een bv oprichten of kies je toch eerder voor een vof? Deze keuze maken is niet eenvoudig omdat je met veel zaken rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan je aansprakelijkheid, maar ook aan de fiscale impact van je keuze. Wil je een eigen bedrijf starten, dan zijn dat allemaal zaken waaraan je moet denken. Wij kunnen niet voor jou kiezen, maar we kunnen alvast wel aangeven waarop je moet letten en hoe je de juiste keuze maakt.

Samenstelling van je onderneming

De meeste rechtsvormen zijn gericht op samenwerkingsverbanden. Als je start met een zakenpartner kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vennootschap onder firma (vof), een besloten vennootschap (bv), een maatschap of een coöperatie. Ga je niet met een zakenpartner aan de slag? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je beperkt bent tot een eenmanszaak want je kan ook alleen een bv oprichten.

Aansprakelijkheid

Als een bedrijf rechtspersoonlijkheid heeft, wordt het bedrijf juridisch gezien een persoon. Het bedrijf kan dan net zoals een echt persoon contracten aangaan of zich voor de rechter laten vertegenwoordigen. Een bedrijf met rechtspersoonlijkheid is bovendien ook zelf aansprakelijk, waardoor je privévermogen is afgeschermd. Hierdoor kunnen schuldeisers in principe niet bij jou of je partner aankloppen, maar er zijn wel een aantal uitzonderlijke gevallen. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een onrechtmatige daad pleegt, bijvoorbeeld door iets in te kopen waarvan je weet dat de rechtspersoon het helemaal niet kan betalen.

Zo’n bescherming heb je niet bij een eenmanszaak of een vennootschap onder firma. Hier blijf je altijd volledig aansprakelijk met je privévermogen. Kan je bedrijf de facturen niet meer betalen? Dan komen schuldeisers beslag leggen op je privé-eigendommen.

Fiscaliteit bij verschillende rechtsvormen

Wanneer er geen sprake is van een rechtsvorm, namelijk bij een eenmanszaak of een vof, betaal je inkomstenbelasting over de winst. Als je weinig winst maakt is dit interessant, zeker omdat je dan ook van de zelfstandigenaftrek kan genieten. Daarom beginnen veel starters eerst met een eenmanszaak of vof. Naarmate de winst toeneemt, wordt de vennootschapsbelasting en -dividendbelasting interessanter. Uiteraard kan je boekhouder of accountant je helpen om een fiscaal gunstige keuze te maken.

Belang van een goed advies

Hoewel een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid fiscaal interessanter kan zijn, moet je ook rekening houden met extra administratieve kosten. Je moet per slot van rekening verplicht een jaarrekening deponeren en je krijgt te maken met accountantskosten. Dat is niet het geval wanneer je via een eenmanszaak werkt. En uiteraard heb je als directeur-grootaandeelhouder geen recht op zelfstandigenaftrek. Net daarom is het zo belangrijk om een goed financieel plan te hebben en op basis daarvan een gerichte keuze te maken.

Vervolgens zijn er ook nog eens de opstartkosten en -formaliteiten. Bij een naamloze vennootschap (nv) moet je bijvoorbeeld al verplicht een startkapitaal hebben van minimaal 45.000 euro, terwijl een bv oprichten in theorie al kan met 0,01 euro.

Denk ten slotte ook aan andere zaken, zoals de gevolgen van een echtscheiding. Het belangrijkste advies: laat je adviseren want vaak zijn er een aantal zaken waar je nog niet eens aan hebt gedacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here