Home Bouw Een drone inzetten voor zakelijk gebruik: waaraan moet je denken?

Een drone inzetten voor zakelijk gebruik: waaraan moet je denken?

1989
DELEN
Een drone inzetten voor zakelijk gebruik waaraan moet je denken

Vaak denken we niet aan de geldende regelgeving wanneer we een drone gebruiken. Dat is echter wel nodig. Wat zijn de regels als we een drone om zakelijke redenen inzetten? Waar kun je de vergunning aanvragen? Bij het zakelijk gebruik drone zijn er nogal wat dingen waar je aan moet denken. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, terwijl dat niet nodig is.

Beroepsmatig vliegen met een drone

Wist je dat er voor het vliegen met een drone om zakelijke redenen een vergunning nodig is? Wanneer wordt het gebruik van een drone nu als zakelijk gezien? Dat is namelijk niet alleen wanneer het echt onderdeel uitmaakt vanuit je werk, zoals met videoproducties, maar bijvoorbeeld ook met marketingactiviteiten. Aan de volgende activiteiten kun je dus denken:

  • Het opnemen van beeldmateriaal met drones voor videoproducties.
  • Het maken van een promotiefilmpje voor je bedrijf.
  • Het gebruik van een drone voor je bedrijfsvoering, bijvoorbeeld voor inspecties.

Waar moet je aan denken?

Bestuur je de drone zelf? Dan is het nodig om als echte piloot een vliegbrevet te hebben. Dit is een wordt ook wel de ROC- of ROC-light-vergunning genoemd. Bovendien is het nodig om een bewijs van luchtvaardigheid te kunnen overleggen. Daarnaast zorg je voor een Bewijs van Inschrijving in het Luchtvaartregister. De drone zelf moet eveneens gekeurd worden als je een vergunning gaat aanvragen. Hierbij moet je de nodige documentatie kunnen overleggen, maar er wordt bijvoorbeeld ook een testvlucht gemaakt.

Waar een vergunning aanvragen?

Waar kun je de vergunning aanvragen? Deze vergunningen worden verstrekt door de omgeving Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het gaat hierbij om een ROC-vergunning, die in twee vormen bestaat:

  • de ROC
  • de ROC-light

Welke ROC-vergunning je nodig hebt, hangt onder andere af van het gewicht van je drone. Weegt deze minder dan 4 kg, dan is de ROC-light vergunning voldoende. Is de drone zwaarder, dan is het nodig om de ROC-vergunning te behalen. Verder gaat het bijvoorbeeld ook om de maximale vlieghoogte en om de maximale afstand tussen de drone en de bestuurder van de drone. Om je ROC-vergunning te behalen, ongeacht welke variant dit is, is het verstandig om wat lessen te nemen. Dit kunnen theorielessen zijn, maar ook praktijklessen. Laat je hierover door een betrouwbare partner adviseren.

Regels voor het vliegen met een drone

Voor het vliegen met een drone gelden bepaalde regels. Deze krijg je uiteraard ook mee wanneer je een vliegbrevet wilt halen voor een drone, ongeacht of dit voor een drone van minder of meer dan 4 kg geldt. Een paar regels op een rijtje:

  • De drone moet altijd in het zicht blijven van de piloot.
  • Binnen aaneengesloten bebouwing mag je niet vliegen met een drone.
  • Je mag alleen vliegen met een drone na zonsopkomst en voor zonsondergang.
  • Je mag niet vliegen boven een natuurgebied waar een verbod geldt in verband met de natuurbeschermingswetgeving.

Gebruik je de drone particulier, dan is de regeling modelvliegen van toepassing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here