Home Tech Een ‘cobot’ tegen ziekteverzuim

Een ‘cobot’ tegen ziekteverzuim

889
DELEN
Cobot tegen ziekteverzuim

Ziekteverzuim is een steeds groter wordend probleem in de huidige maatschappij. De digitalisering neemt toe, werknemers liggen door sociale media ook in hun privé leven onder een vergrootglas en de werkdruk neemt toe. Voor zowel werknemers als werkgevers kan dit op korte en lange termijn problemen opleveren. De kosten stijgen, de productiviteit daalt en de sfeer op het bedrijf lijdt eronder. De ‘cobot’ biedt hier een oplossing.

Wat is een ‘cobot’?

Een ‘cobot’, ook wel collaboratieve robot, is ontwikkelt om werknemers te ontlasten in hun dagdagelijkse taken. De cobot is erop gericht om menselijke taken te verlichten of uit handen te nemen. Het is niet te vergelijken met een industriële robot. Een ‘cobot’ kan met de hand tegengehouden worden, heeft veiligheidsmechanismen ingebouwd en kan stopgezet worden met één druk op de knop. Hierdoor hoeven deze niet afgeschermd te worden van medewerkers door middel van hekken. Een cobot kan náást werknemers functioneren.

Waarom een ‘cobot’ tegen ziekteverzuim

Cobot ziekteverzuim

Een cobot is een uitstekend middel om te gebruiken tegen ziekteverzuim. Deze zijn namelijk ontwikkelt om personeel te ontlasten in hun dagdagelijkse taken, zonder dat ze hierdoor vervangen worden. Dit is ook een van de redenen waarom veel werknemers positief kijken naar de cobot. Deze collaboratieve robots vervangen de huidige werknemers namelijk niet, ze ondersteunen ze alleen maar.

Daarbij komt dat werknemers vaak positiever naar het werk gaan kijken. Dit komt omdat de monotone handelingen weggenomen worden. Dit geeft de werknemer meer tijd om zijn aandacht te verleggen naar andere werkzaamheden. Daarbij komen meer creativiteit, oplossingsgericht denken en verantwoordelijkheid bij kijken. De werknemer krijgt hierdoor meer plezier in zijn werk en voelt zich ook meer betrokken bij de werkgever. Dit is een van de middelen om het ziekteverzuim terug te dringen.

De werknemer wordt daarnaast ondersteund bij zware werkzaamheden. Waar het werk in de fabriek zowel fysiek als mentaal erg zwaar kon zijn, bieden cobots hier een uitkomst. Ze kunnen het werk voor werknemers namelijk sterk verlichten door zware onderdelen te tillen, waardoor zwaar werk licht gemaakt wordt.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan stukadoors. Hoewel het werk dat zij doen fysiek niet zwaar is, werken zij wel vaak boven hun macht. Dit is voor schouders, rug en knieën onprettig werk. De cobots kunnen ervoor zorgen dat het werk voor een stukadoor sterk wordt verlicht. Uit onderzoek blijkt dat stukadoors vrijwel nooit tot hun pensioen kunnen doorwerken in verband met de fysieke belasting. Een cobot kan hier uitkomst bieden door het fysieke werk te verlichten. Naast de werkdruk, wordt hiermee ook het ziekteverzuim verlaagd.

Verhoogde productiviteit

Een bijkomend voordeel van de cobot is de verhoogde productiviteit. Dit heeft niet alleen betrekking op de werknemer, maar ook op de werkgever. Voor de werkgever is het een gunstig gegeven dat de productiviteit en efficiëntie van het productieproces omhoog gaat. Voor de werknemer is het goed om te weten dat hij of zij ontlast wordt in de dagdagelijkse taken. In dezelfde tijd kan er meer werk afgerond worden.

Tot slot zijn de cobots gemakkelijk te programmeren. Het voordeel hiervan is dat de machine geen miljoenen hoeft te kosten om aan te schaffen én te programmeren. Met een kleine investering kan het voor zowel het bedrijf als de werknemer grote voordelen opleveren. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Aan de ene kant verlaagt het operationele kosten en verhoogt het de productiviteit voor de werkgever, terwijl het de werkdruk en het ziekteverzuim voor de werknemer verlaagt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here