Home Blogs Een bril op kosten van de zaak: kan dat?

Een bril op kosten van de zaak: kan dat?

9889
DELEN

Onze ogen zijn cruciaal voor het correct uitvoeren van onze werkzaamheden. Bovendien kan het ontbreken van een goede bril ook aanleiding geven tot onveilige situaties, waardoor je ook als werkgever maar beter oog hebt voor de ogen van jouw medewerkers. Maar kan je de fiscus eigenlijk laten meebetalen voor een bril op kosten van de zaak en hoe zit het met de Arbowetgeving?

Een bril voor louter gebruik op de werkplek

Als werkgever kan je een bril ter beschikking stellen voor gebruik op de werkplek. Indien de bril niet mee naar huis genomen mag worden, is dat geen voordeel in hoofde van de werknemer en is de bril onbelast. Indien de bril slechts uitzonderlijk (< 10%) niet zakelijk gebruikt wordt, is dezelfde regeling van toepassing. Ook wij weten natuurlijk dat dat voor de fiscus maar heel moeilijk te controleren valt. Zo de bril echter toch belast zou zijn, biedt de werkkostenregeling een uitweg om geen eindheffing te betalen.

Een andere grondslag waarop de bril onbelast is, is wanneer de aankoop ervan het gevolg is van een verplichting opgelegd door de Arbowet. Volgens die Arbowet moet je optimale werkomstandigheden voor het personeel voorzien. Zo zal een administratief bediende nood hebben aan een beeldschermbril of heeft een laborant dan weer een aangepaste veiligheidsbril met geslepen glazen nodig. In dergelijke gevallen is de bril onbelast en komt het niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Het is wel belangrijk dat een en ander kan gekwalificeerd worden als Arbovoorziening: een leesbril vaalt daar bijvoorbeeld niet onder.

Kan de bril niet onbelast aan de werknemer verstrekt worden en valt het niet onder de beschikbare vrije ruimte? Dan kan de werkgever ook de waarde van de bril in natura optellen bij de werknemer: de werknemer zal dan netto iets minder loon krijgen, maar heeft de bril toch goedkoper ontvangen.

Ongeacht of de bril bij de werknemer belast is of niet: de kostprijs ervan is voor de ondernemer gewoon aftrekbaar als loonkost.

Als ondernemer een bril op kosten van de zaak kopen

Als zelfstandig ondernemer zijn jouw ogen cruciale instrumenten om jouw activiteit uit te oefenen en zelfstandige inkomsten te verwerven. In principe zou de economische noodzaak de aftrekbaarheid van de bril moeten verantwoorden. In 2003 beantwoordde de Hoge Raad die vraag echter nog negatief: de kosten hadden een te persoonlijk karakter. Toch lijkt men het erover eens te zijn dat maatschappelijke veranderingen en striktere wetgeving de Hoge Raad tot een andere beslissing zou aanzetten. Idealiter overleg je toch maar gewoon even met jouw belastingadviseur.

Overigens wijzen juristen ook op de relevantie van het gelijkheidsbeginsel: indien een bril volgens de Arbowet voor een werknemer onbelast zou zijn, zou dat moeten impliceren dat ze ook voor de ondernemer aftrekbaar zijn. Onder andere een computerbril met blauwfilter zou op grond van het gelijkheidsbeginsel wel eens aftrekbaar kunnen zijn.

Let op bij zorgverzekering

Indien ook een zorgverzekering de aankoop van een bril zou vergoeden, is het altijd opletten geblazen. Het deel van de aankoopsom dat vergoeding van de zorgverzekering geniet, kan immers niet nog eens fiscaal afgetrokken worden en kan je niet ten laste van de winst brengen.

1 REACTIE

  1. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over het vergoeden van brillen. Het is inderdaad aan te raden om navraag te doen bij je zorgverzekering. Dan hoef je wellicht geen bril op kosten van de zaak te kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here